Vértesalja

2011.05.19. 11:20

Hátrányból indulva törnek az élre

Szár - Ötödik éve rendezik meg a helyi sportcsarnokban fogyatékkal élő sportolók részvételével a vetélkedőt, amely inkább barátkozásra és bemutatókra ad alkalmat. Az úgynevezett egészségesek ugyancsak lemaradnak, ha sérült sportolókkal kerülnek versenyhelyzet

Zsohár Melinda

- Alkalomszerűen több hír szól a paralimpiai versenyekről és eredményekről, s az akár fizikailag, akár értelmileg akadályozott sportolók teljesítményéről, de messze nem elegendő – hangsúlyozta megnyitó beszédében is Moharos Péter szári polgármester az V. Szári Majális és Sporttalálkozó hét végi rendezvényén. A sportcsarnokban immár hagyomány a rangos találkozók szervezése, ahol országos bajnokok jelennek meg, s a sérült sportolók szövetségei képviseltetik magukat magas szinten. Az országos futsal-válogatott focistái a négyévente rendezett világbajnokságon (Inas Fid – angol mozaikszó) az idén Dél-Afrikában mérték össze képességeiket a tanulásban akadályozottak, ám a labdarúgásban kiemelkedő teljesítményt nyújtó nemzeti válogatottakkal. A nyárvégi versenyen a 16-os döntőben az 5. helyen végeztek a magyar fiúk!
- Dél-Afrikában lényegében kétféle sport létezik: a foci és a rugby – erősíti meg Lacza Albert gyógypedagógus, a szári sportcsarnok vezetője, a Magyar Parasport Szövetség országos futball szakági vezetője. Keze bekötve, egyik ujját szétroncsolta egy öszecsukódott ping-pong asztal, reménykedik, hogy műtét nélkül is meggyógyul. - A mi fiainkat nagy szeretettel ünnepelték a távoli országban, akik alig hitték, hogy nekik szól az elismerés – mondja Lacza Albert. A csapatban néhány nagyon ügyes roma srác is focizik, s nagypályán is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, nemcsak teremfociban. Az utóbbiban egyébként tavaly februárban Portugáliában döntősek voltak, végül másodikak lettek.
- A támogatók és segítők külön erőt adnak vállalásunkhoz – teszi hozzá Gódor László, a Magyar Parasport Szövetség elnöke. Személyes okok miatt csatlakozott a sérültek segítéséhez, de erről nem beszél részletesen. Hat éve vette át az elnökséget, s nyakába vette az országot, hogy helyszíneket keressen a versenyekhez. Így talált Szárra, ahol szeretettel fogadják őket, süteménnyel, drukkolással, s persze a sportcsarnok sem utolsó helyszín! – Idén eljött bírónak Nemes József, Tatabánya díszpolgára, az NB1-es röplabdacsapat egykori vezető edzője, segít nekünk – mondja tisztelettel Gódor László. Tavaly Növényi Norbert is ellátogatott a parasportolók szári vetélkedőjére. Nevetve idézik fel a vakok és gyengénlátók sportágában, a csörgőlabdában folyt tavalyi meccset. Egy helybéli férfi alábecsülte a játék nehézségét, s erre meginvitálták a két jó látó szemmel bíró „hőst”: álljon be a csapatba! Ugye, kitalálják a végeredményt? Másik példa: Pálos Péter, paralimpiai asztalitenisz-világbajnok Németországban egy „egészségesek” alkotta, másodosztályú profi csapat tagja. Nálunk még erre kicsit várni kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!