Belföld

2012.04.12. 14:23

A Jobbik államosítaná a fémkereskedelmet

A fémkereskedelem államosítására nyújtott be törvényjavaslatot a Jobbik az Országgyűlésnek - jelentette be az egyik előterjesztő, Sneider Tamás csütörtökön, Budapesten.

MTI

Hangsúlyozta: a Hegedűs Lórántnéval közös javaslatukra azért lenne szükség, mert ma Magyarországon a fémek begyűjtése szinte teljes egészében összefügg a bűnözéssel. Hozzátette: az ellopott fém értékesítése elé semmilyen akadály nem hárul, a jelenleg működő MÉH-telepek többsége az áru származására és eredetére való tekintet nélkül vásárolják fel az illegális úton szerzett fémeket. Eközben a közlekedésben és a távközlésben keletkező milliárdos kár mellett az eltulajdonított és megrongált szobrok eszmei értéke is kárként jelentkezik. Ráadásul az ellopott vasúti kábelek és KRESZ-táblák miatt sok helyen fokozottan balesetveszélyessé vált a közlekedés - mondta Sneider Tamás.

A jobbikos törvényjavaslat szerint éppen ezért egy 100 százalékban állami tulajdonú társaság felügyelné a fémkereskedelmet és ez a cég írna ki pályázatot a fémkereskedő telepek koncessziós jogára. Az ellenzéki párt elképzelései szerint a pályázatokon nem indulhatnának olyan táraságok, amelyeknek vezetői büntetett előéletűek, vagy amelyek az elmúlt időszakban bírságot kaptak a tevékenységük miatt. Előnyt élveznének ugyanakkor a legalább öt éve törvényesen működő MÉH-telepek és azok is, amelyek hátrányos helyzetű munkavállalókat alkalmaznak. A Jobbik javaslata drasztikusan megemelné a bírságokat is: a fémkereskedelmi koncessziót elnyert vállalat szabálytalanság esetén akár 10 millió forint, az állami engedély nélkül üzemelő fémtelep pedig akár 500 millió forint bírságot is kaphatna.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!