Belföld

2012.10.17. 11:32

Vörösiszap-per: hibás következtetések a vádiratban

Veszprém - Nem felel meg a valóságnak az az állítás, hogy az időjárás, a jelentős esőmennyiség nem befolyásolta a X-es kazetta állapotát, még az abban lévő víz koncentrációját is meghatározta – hangsúlyozta Bakonyi Zoltán, a vörösiszap bünetőügy elsőrendű vádlottja folytatólagos, szerdai meghallgatásán a Veszprémi Törvényszéken.

Halmos György

A vádlott vetítéssel egybe kötött prezentációja során részletesen beszámolt a hidrátgyártás folyamatáról, a berendezésekről, az eszközökről és működésükről is. Dr. Szabó Györgyi tanácsvezető bíró kérdésére elmondta, hogy mióta a gyárnál dolgozik háromszor volt kint a kazettáknál, legutoljára 2010 nyarán egy szakemberrel tárgyalt ott a rekultivációról. Hangsúlyozta, hogy a vörösiszap kiporzása ellen csak rekultivációval lehet védekezni; a kiporzástól tartottak a legjobban, hiszen jogosan volt felháborodva a lakosság, egyébként megjegyezte, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodánál a tavasszal észlelt kiporzás miatt nyomozás van jelenleg folyamatban.

Többször is hangsúlyozta, hogy az extrém esős időjárás miatt kétszeresére növekedett a kazettákra felemelendő úgynevezett csurgalékvíz mennyisége. Cáfolta azt a vádhatósági állítást, miszerint ha csak 400 ezer köbméter víz lett volna a X-es tározón, akkor az nem okozott volna ekkor katasztrófát. Áramlástani véleményekkel támasztotta alá, hogy a 400 ezer köbméternyi víz esetén is hasonló hatása lett volna a kiömlő vörösiszapnak, mert az anyag áramlási dinamikájára nincs hatással a folyadék mennyisége, ráadásul még előtte a kiporzással is számolni kellett volna. A 400 ezer köbméternyi víz azért sem lehet reális számítás alapja, mert akkor 15 hektár porzott volna.

Sérelmezte azt is, hogy a nyomozás során a kenyerestanyai szivattyúüzemnél csak három és fél nap működését vették figyelembe. Többször is volt korábban vész max jelzés, de egyszer sem következett be katasztrófa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!