Tavaszköszöntő ünnep a Gorsiumban

Flóra istennőt és a tavaszt köszöntik pénteken és szombaton a Tác melletti Gorsiumban, a római kori városka emlékeit őrző régészeti parkban; a hagyományos Floralián színes, érdekes, élményszerű családi programokkal várják a látogatókat.

feol.hu

A rendezvény egyik leglátványosabb részeként felelevenítik Septimius Severus császár 202. évi gorsiumi látogatását az uralkodó pompás bevonulásával és a Familia Gladiatoria gladiátorjátékával - mondta el az MTI-nek a Szent István Király Múzeum munkatársa.
Nádorffy Gabriella tájékoztatása szerint az idén is megrendezik a tavaszköszöntő ünnep hagyományos programjait. Lesz virág, méz- és méztermékek vására, felállítják a lakomasátrat, ahol az ókorban kedvelt ételeket kínálnak, s bemutatják termékeiket az ókori mesterek nyomdokait követő kézművesek.
A látogatók szakvezetésen tekinthetik meg Közép-Európa legnagyobb régészeti parkjának értékeit, a 28 hektáros parkból hat hektárnyi területet elfoglaló romkertet, az egykori paloták, fürdők, középületek, szentélyek kőemlékeit.
Az ünnep mindkét napjának délutánján Amphytrion címmel interaktív játékot mutatnak be Plautus és Heinrich von Kleist nyomán. A játékban fellépők között ott lesz Horváth Zsuzsa Jászai-díjas színművésznő, Kószás Barbara színművésznő, Harsányi Gábor Jászai-díjas színművész és Mucsi Sándor színművész is.
A Floraliát Flóra istennő templomának 238-ban történt felszentelése óta minden évben nagy pompával, játékokkal ülték meg az antik Rómában. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum már csaknem három évtizede elevenítette fel a rendezvényt.
Kezdetben csak egy-egy szál, a látogatókat köszöntő virággal emlékeztek az ünnepre, később fokozatosan bővült, s új elemekkel egészült ki a rendezvény, amelyre minden évben több száz látogató érkezik.

MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!