Ledőltek a maroshegyi rádiótornyok

Székesfehérvár, Maroshegy - Hírverés nélkül, s mint kiderült, váratlanul gyorsan dőltek le az 1923-tól álló, mára üzemen kívüli rádiótornyok.

Zsohár Melinda


Az egykori rádiótornyokat feldarabolják és beolvasztják
Fotó: FMH

Kicsit Székesfehérvár modernkori jelképei is voltak a rádiótornyok, amelyek az országban elsőként biztosították a hosszúhullámú adóantennák helyét. 1924. február 1-jén rendszeres távíróüzem indult meg Hungaria Alba regia hívójellel (HAR) a 4750 méteres hullámhosszon. A két acélszerkezetű torony múlt péntektől nincs többé.
A maroshegyi rádiótornyok már nem közvetítettek jeleket az éterbe, a két darab, egyenként 152 méter magas, 45 és 60 tonna közötti tömegű acélmonstrumok afféle ipari emlékként, a rádiózás hőskorának mementójaként magasodtak a város fölé. A székesfehérvári rádióállomás 2004. október 15-én szűnt meg végleg sugározni, a területet eladták. Lakópark épül az egykori szigorúan ellenőrzött területen, ahol a hétvégén valóságos "katasztrófaturizmus" történt, bár katasztrófa nem esett. A pénteken ledőlt tornyok döglötten fekszenek a földön, hétfőn már darabolták az acéltesteket. Bádé Zoltán, a bontást végző cég felelősének tájékoztatása szerint a dunaújvárosi vasműbe szállítják az acélszerkezetet, s ott beolvasztják a több mint 80 éves toronymatuzsálemeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!