Sírrongálók: nem kell zsidó kaszinó

Székesfehérvár - Tizenkét síron talált ma reggel fekete spayvel áthúzott Dávid-csillagot Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, továbbá a nemrég felújított kriptán egy horogkeresztet, az emlékcsarnok falán pedig egy feliratot: "Nem kell zsidó kaszinó".

J. Mező Éva


Tizenkét síron és a hősök emlékére állított szobor talapzatán fekete spayvel áthúzott dávid csillagot talált csütörtök reggel Jávor Mátyás, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke az Óvoda utcai zsidótemetőben,  továbbá a nemrég felújított kriptán egy horogkeresztet, az emlékcsarnok falán pedig egy feliratot: Nem kell zsidó kaszinó.  Ez több mint gyerekcsíny - mondta Jávor Mátyás, mert a gyermeki gondolkodás összehozhatatlan a kaszinó ügyével. Mint a hitközség elnöke, ezért feljelentést tett a rendőrségen, akik éppen ottjártunk idején mérték fel a károkat.  A temetőben korábban nem tapasztaltak még ehhez fogható rongálást  - mondta Jávor Mátyás , igaz három évvel ezelőtt 18-20   sírköveket ledöntöttek ismeretlenek, annak  helyreállítása tavaly fejeződött be.
Az emlékcsarnok falát lefestik, a sírkövekről a festéket speciális vegyszerrel távolítják el - állapította meg a teendőket Hollósi Tamás, a Városgondnokság Karbantartási igazgatóhelyettese, aki személyesen mérte fel a károkat. A helyreállításköltségeiről nem akart egyelőre beszélni, azt mondta, az menet közben derül ki.  Nem is a rongálási kár mértéke  a meghatározó, hanem az, hogy az elkövetők temetőben, kegyeleti helyen követték el tettüket, akik ellen rongálás miatt indult eljárás. A törvény ugyanis ezt szigorúbban bünteti - tájékoztatott R. Szabó Ágnes rendőrségi szóvivő. Részükről megkezdődött az  adatgyűjtés, a tanúk kihallgatása. További szemtanúkat is keresnek azonban, így várják azok jelentkezését.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!