Párhuzamos szerenád

Székesfehérvár - Csütörtök este, csaknem egyidőben tartották a gyerekkórusok nemzetközi fesztiváljának nyitóműsorát, illetve a megye legjobb ifjúsági kórusainak gálakoncertjét.

B. Kiss László

Látványnak sem lett volna utolsó az a közös éneklés, melyet az Alba Regia Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivál többszáz résztvevője tartott volna tegnap a megyeszékhelyen, a Városháza téren. A délután érkező,  égzengéssel kísért  heves zivatar azonban  elmosta  a rögtönzött szabadtéri koncertet. A  Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szervezésében két évente rendezik meg a találkozót, immár tizenkettedszer. Az idén kishíján tucatnyi kórus jelentkezett be: három közülük a határon túlról, Lengyelországból, Ukrajnából és a Szlovákiai Ipolyságból.  A fővárosból két, Érdről egy aranytorkú csapatot vártak. A fehérvári kóruskultúra utánpótlását négy együttes képviseli  tudtuk meg Kneifel Imrétől, az iskola igazgatójától. Azok az érdeklődők, akik hoppon maradtak tegnap délután a Városháza téren, csütörtök este hétkor az Arév sportcsarnokban vigasztalódhattak: itt tartották a fesztivál nyitóhangversenyét, ahol  egy-egy dal erejéig   bemutatkoztak a résztvevő gyerekkórusok, majd Székesfehérvár köszönte vendégeit, a karéneken kívül néptánccal és népdallal is.


A fesztivál résztvevői  pénteken igen mozgalmas napnak néznek elébe. Délelőtt 10 órakor  a Szent István Művelődési Házban öt együttes ad hangversenyt. (A másik hat szombaton 10 órakor lép színpadra, ugyanitt.)  A zenei programok délután is folytatódnak. Bízunk benne, hogy a csütörtöki közös  énekléshez hasonlóan nem mossa el az eső azt a szerenádot, amelyet pénteken 15 órakor a fehérvári belváros négy pontján,   egyidőben  tartanak a  gyerekek. Reménykedjünk, hogy az égiek megkönyörülnek, és sok járókelőt állít  meg a Mátyás király emlékművénél, az Országalmánál, a Hősök terén a Fekvő katonánál, illetve Kati néni szobránál, a Lépcső utca alján felhangzó karének. Az, hogy mit dalolnak majd a gyerekek, a karnagyokon múlik, de valószínűleg a könnyedebb darabokat, a fülbemászó melódiákat részesítik előnybe, bár komoly művek is becsúszhatnak a négy párhuzamos  utcai koncert repertoárjába - vélekedik Kneifel Imre. Ugyancsak pénteken 19 órakor rendezik a Városháza téren álló Szent Imre templomban azt a koncertet, ahol valamennyi kórus fellép.
Szombaton 19 órakor a Szent István teremben táncházat rendeznek  a fesztivál résztvevői számára, amely azonban más érdeklődő előtt is nyitott.  A fesztivált vasárnap délelőtt kilenckor az Arév sportcsarnokban zárják: a kórusmuzsikát alsótagozatos néptáncegyüttesek fellépése színesíti majd -  mondta el Kneifel Imre. 

A Fehérvárra zuduló tegnap délutáni zivatar elmosta azt a közös éneklést is, melyet a Városháza térre tervezet a gyermekkórusok most zajló nemzetközi fesztiváljának többszáz résztvevője (a fenti képen). Csütörtökön tartották a megye legjobb  ifjúsági kórusainak gálakoncertjét is  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!