Nyugdíj negyven év szolgálat után - mi kell a kérelemhez?

Székesfehérvár - Már hónapokkal ezelőtt megindult a roham a szolgálati idő elismertetése ügyében a nyugdíjbiztosítónál. Akkortól, amikor közelségbe került az esély...

Móré Erzsébet

 

Mint ismeretes, a  kormány  már a választások előtt  ígéretet tett  arra, hogy a  nők negyven év szolgálati  idő megszerzése után kérhetik  nyugdíjazásukat. Ennek  első lépése, hogy  megállapítsák a megszerzett  szolgálati időt  - napra pontosan  számolják ki  -,  s  ezt  célszerű   már  jóval a nyugdíjba vonulás előtt  megtudni, erről  beszerezni  a  határozatot ,  hiszen ez lerövidíti  majd azt  az időt, amikor  ténylegesen sor kerül a  nyugdíj megállapítására.  Bartucz  Sándor, a nyugdíjbiztosító  Közép-dunántúli  Regionális  Igazgatóságának  igazgatója  lapunk tájékoztatására elmondta, hogy a múlt  év azonos időszakához (első kilenc hónap)  hasonlítva  Fejér megyében  33 százalékkal többen  kérték a szolgálati idő megállapítását. (Hasonló arányúak a régiós  számok is.) 

A szolgálati  idő megállapításához  az igazgatóság  ügyfélszolgálati irodáiban  díjmentesen  lehet  beszerezni a szükséges  nyomtatványt, amit  kitöltve,   hozzácsatolva  a  dokumentumokat   az ügyfélszolgálati irodában  célszerű leadni.  Fejér megyében  és  a régióban (Veszprém és Komárom-Esztergom megye)  meglepően rövid  az ügyintézési idő (a  régiós igazgatóság az országban második helyen áll e tekintetben), átlagosan  tíz munkanap. Ez még kevesebb  is lehet, teszi hozzá a jogászdoktor,  ha   minden szükséges  dokumentum  a rendelkezésre áll, nem kell például a szolgálati  viszony igazolásához  tanúkat  felkutatni, meghallgatni. A  törvényben előírt  ügyintézési határidő egyébként  huszonkét  munkanap - mondta   Bartucz  Sándor.
A szolgálati  idő  elismerése díjmentes,  sőt  elektronikus úton is előterjeszthető.  Az  internetről  (www.onyf.hu)  a honlapról letölthető  a  nyomtatvány,  vagy közvetlenül  ügyfélkapun keresztül  kérhető a határozat.   A  közvetlenül az   ügyfélszolgálati  irodában  benyújtott kérelemre  írásban  kap  választ, illetve  határozatot  az érintett.  Tértivevényes ajánlott levélben érkeznek  vissza a  benyújtott dokumentumok is.  A határozat  ellen  fellebbezésnek van helye.        

Mi szükséges a kérelem benyújtásához?

A megszerzett  szolgálati idő  elismertetési  kérelmet  értelemszerűen  kell kitölteni. Szükséges  csatolni ( ha  megvan)  a  régi  munkakönyvet,   nappali tagozaton szerzett felsőfokú végzettséget  igazoló oklevelet, illetve leckekönyvet, férfiak esetében a  katonakönyvet.    Arról, hogy    melyek  pontosan és teljes részletességgel  a  szolgálati idő elismerésének a szabályai, érdemes  elolvasni  az Országos  Nyugdíjbiztosítási  Főigazgatóság  tájékoztatóját: elérhető a honlapjukon: www.onyf.hu 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!