Nemzetközivé szélesedett a találkozó

Iszkaszentgyörgy - Nemzetközivé szélesedett a Szentgyörgy nevű települések találkozója: a szombaton tizenegyedik alkalommal megrendezett randevúra két szlovákiai településről is érkeztek vendégek.

B. Kiss László

Az erdélyi Marosszentgyörgyről és a szlovákiai Szentgyörgyről ugyan végül nem érkeztek vendégek, de a felvidéki Garamszentgyörgy és Búrszentgyörgy is képviseltette magát a Szentgyörgy nevű települések szombati találkozóján, amelyet az idén Iszkaszentgyörgyön rendeztek. Garamszentgyörgy félig magyar ajkú település, Búrszentgyörgyöt azonban ma már teljes egészében szlovákok lakják. Előbbiből a néptánccsoport, utóbbi helyről pedig önkormányzati küldöttség vett részt a nagyszabású randevún, ahol a határon innen további nyolc településről - Tótszentgyörgy, Bánokszentgyörgy, Borsodszentgyörgy, Tatárszentgyörgy, Homokszentgyörgy, Mezőszentgyörgy, Zalaszentgyörgy, Szentgyörgyvár - érkeztek vendégek.

Az évenkénti gyakorisággal, mindig máshol megrendezett találkozón a települések focicsapata és önkormányzati delegációi mellett két év óta művészeti csoportok is résztvesznek. Így volt ez most is: a délelőtti futballtornát is a vendéglátók csapata nyerte, miként - elfogultság nélkül mondhatjuk - az iszkaszentgyörgyi néptánc együttes felnőtt tagjainak fergeteges műsora aratta a legzajosabb sikert.

 

A találkozó nemzetközi voltát erősítette, hogy a művészeti együttesek délutáni föllépése alkalmával a közönség soraiban jelen volt a lengyelországi Labunie-ből érkezett önkormányzati küldöttség is, amely az iszkaszentgyörgyiek korábbi látogatását viszonozta, valamint a finn Ari Kupsus is. A tíz esztendeje Magyarországon élő üzletember azért tartózkodik a községben, mert a múlt héten nyílt meg a Pappenheim-kastélyban az általa szervezett nemzetközi művésztelep. A magyar, fehérorosz, finn, svéd résztevőkkel zajló alkotótábor a június 25-én, szombaton megnyíló kiállítással zárul.

Az iszkaszentgyörgyi Pappenheim-kastélyban zajló művésztelepen egyébként nyitott, minden érdeklődő által látogatható program is lesz: június 21-én, kedden a világhírű amerikai alkotó, Michael Milburn Foster tart rajzfoglalkozást a művésztelep látogtatói - felnőttek és gyerekek - számára.

A Szentgyörgy nevű települések jövő évi találkozójának az ugyancsak Fejér megyei Mezőszentgyörgy ad majd otthont.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!