Jég van, de még nem sok - A gondot az jelentené, ha hatvanszázalékos lenne a zajlás

Dunaújváros - Nem fenyeget a leállás veszélye a kikötőben a fagy miatt: az állóvizen tegnap ugyan másfélcentis jég képződött, de ezt feltörték, a folyam nem jegesedik.

Pekarek János

Árvíz, aszály, fagy: mindhárom természeti jelenség alapvetően befolyásolja a kikötő működését.

A hét második felére, s különösen a hét végére vonatkozó időjárási előrejelzések miatt most a fagyveszélyre, különösen a kikötő eljegesedésére kell felkészülni.

- Amennyire ez lehetséges, mi felkészültünk a rendkívüli időjárásra! - mondta lapunknak Szabó Gyula, az ISD Dunaferr Portolan Kft. kikötőigazgatója.  Az éjszakai, hajnali fagyok miatt tegnap, azaz szerda reggelre másfél centiméteres jégkéreg képződött a kikötőben. Azonban ez még semmilyen fennakadást nem okozott a munkánkban, nem akadályoz minket semmiben. Ezt tudjuk törni.

- Az igazán nagy gondot az jelentené számunkra, ha nem a kikötői medencében, hanem magán a folyamon képződne jég! - folytatta Szabó Gyula.  Egyelőre azonban ennek semmi jele nincs, és az előrejelzések alapján a következő három-öt napban erre nem is kell számítanunk. A medencés kikötőnkben gyakorlatilag állóvíz van, ott könnyebben kialakul a jégréteg. Ha tartósan mínusz húsz Celsius fok körül marad a hőmérséklet, akkor nekünk a nap huszonnégy órájában folyamatosan törnünk kell majd a jeget, hogy biztosítani tudjuk a biztonságos munkát a kikötőben.

- A Dunán csak olyan mértékű jégzajlás jelentene számunkra gondot, amikor a vízfelületnek legalább a hatvan százalékát borítanák jégtáblák - mondta az igazgató.  Ez már jelentősen akadályozná a hajózást. Azonban, mint említettem, hiába várunk rendkívüli hidegeket, a folyam ilyen mértékű jégzajlására nem számítanak a szakemberek még ilyen helyi időjárási körülmények között sem - tette hozzá a kikötő igazgatója az előzetes adatok ismeretében.

A Duna viszonylag ritkán fagy be teljesen, és hasonlóképp ritka az, amikor a vízfelület felénél is többet borítanak a zajló jégtáblák. A dunaújvárosi ipari kikötő viszonylagos hátránya a jegesedés szempontjából éppen az, ami máskülönben az előnyét jelenti: ez pedig   zártsága, az öböl nyugodt vize.

Természetesen a rendkívüli hideg, a fagyveszély miatt fokozott óvatosságra van szükség a kikötői munkáknál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!