Orbánnak mennie kell! - skandálták

Székesfehérvár - Mintegy ötvenen tüntettek szerda este a Városház téren a Szolidaritás, az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Civil Mozgalom szervezésében.

Zsigó Ferenc

Csordás Sándor, a Demokratikus Ellenzéki Kerekasztalt (DEK) országosan kezdeményező Szolidaritás Mozgalom helyi összekötője a demonstrációt követően elmondta: szerdán Székesfehérváron is megalakították a DEK-et a tüntetést szervező helyi szervezetek. - A cél egyértelmű - fogalmazott Csordás Sándor. - Szervezetten tiltakozni a köztársaság és a demokrácia megszűnése ellen, és elérni a kormány lemondását. A városháza előtt Mihályi Mónika, az MSZP városi szervezetének elnökségi tagja olvasta fel azt a kiáltványt, amit aztán ki is tűztek a városháza ajtajára.

A 12 pontos követelésben egyebek mellett szerepel, hogy a kormány állítsa vissza az Alkotmányt és a kétharmados törvényeket a 2011. április előtti állapotra, biztosítsa mindenkinek a méltányos nyugdíjhoz való jogot, törölje el a médiatörvényt és az ahhoz kapcsolódó intézményeket, garantálja a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, állítsa vissza az Alkotmánybíróság (Ab) és az Országos Választási Bizottság függetlenségét. Követelik, hogy tisztelje a kormány a hatalmi ágak megosztását, továbbá hogy az Ab-nek ne legyen joga jogerős bírósági döntések felülvizsgálatára, és hogy bárki fordulhasson ismét az Ab-hez, jogszabályok felülvizsgálatát kérve.

A városháza előtt Mihályi Magdolna a tüntetőkhöz szólva elmondta: - Nem felejtjük el, hogy Rogán Antal mellett a fehérvári polgármester, Cser-Palkovics András volt a szégyenletes médiatörvény egyik előterjesztője! A tüntetést követően kérdésünkre válaszolva a politikus elmondta, hogy a helyi DEK a résztvevő szervezetek - Szolidaritás, Civil Mozgalom, MSZP, DK - vezetőinek egyeztetése után jött létre, s a kiáltványt is helyben, együtt  fogalmazták. - A demonstráció után a további helyi politikai feladatokról egyeztettek - tudtuk meg később Mihályi Mónikától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!