Ercsi

2014.03.10. 19:05

Tizennyolc éve működik immár a Rác Klub Ercsiben

Ercsi - A hétvégén megtartották a szokásos rác-horvát táncházat a művelődési házban. A közelmúltban pedig megrendezték a rác farsangot.

Tribolt Lajos

 

Szili Istvánné a klubvezető, az ercsi rácok sajátos mellényében  (Fotó: Koppán Viktor)

A település Rác Klubja 1996-ban alakult meg. Énekelni, imádkozni jártak össze, azután igény lett a hagyományok gyűjtésére, ápolására. A Klub vezetője Szili Istvánné Viczkó Tímea egyúttal a horvát nemzetiségi önkormányzat alelnöke is. Szülei is rácok, őseik az 1600-as évek második nagy bejövetelekor kerültek Ercsibe. Persze nem csak itt élnek rácok, hanem a Duna mellett Érdtől Bajáig. Azt mondják, rácnak a magyarok nevezték el őket. Maguk katolikusok, latin betűvel írnak, így igazából a horvátokhoz tartoznak. Ám vannak köztük dalmáciaiak is, s a hagyományaikban sok a szerb behatás.

A rác-horvát táncház már tíz éves, a Zorica tánccsoport 7, a Jorgovani kórus 5 éves. Fontos helyszínei a hagyományok ápolásának. Mert fogynak. Sziliné szerint most úgy kétszázan lehetnek a városban. Az apadás oka az elhalálozás, az elköltözés, a vegyes házasságok.

Talán ezért is alakult ki, hogy a rácok meghívják a többi település rác képviselőit is a nagy rendezvényeikre. Így volt ez most farsangkor is, amikor hagyományosan batyubált tartanak. Az önkormányzat egyébként támogatja a Rác Klubbot és a hagyományőrző csoportokat. Az idén Horvátországba utaznak, ahol fellépnek. Talán az öröklésnek is van köze hozzá, hogy Sziliné fia vezeti a tánccsoportot.

A klubnak ma önálló internetes oldala van, amely az önkormányzati lapról érhető el. Ezen a hagyományőrző csoportokról is lehet olvasni, de közölnek dalszövegeket, sőt recepteket is. S írnak a rácok történetéről is. Látszik az oldalból, hogy aktív, erős közösség ők Ercsiben, akikre lehet számítani.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!