Gazdaság

2009.05.14. 05:14

Kőkemény szigor: akár ezerszeres is lehet a bírság!

Székesfehérvár - Az ingatlan aranykorona értéke ezerszeresének megfelelő bírsággal sújtja a földhivatal azokat, akik nem jelentik be a földhasználatot. Nem a hatóság szigorú; a törvény lehetőséget sem ad a mérlegelésre, igaz, aki önhibáján kívül vét, méltányosságot kérhet.

Klecska Ernő

Földje aranykoronában kifejezett értékének ezerszeresére is büntethetik azt a földhasználót, aki március 15-éig nem jelentette be a földhivatalnál termőföldhasználatának megkezdését - hívta fel a figyelmet április végén a Magyar Agrárkamara.

A termőföldről szóló 1994. évi LV., 2007. december 30-ával módosított törvény értelmében, aki termőföldet használ, s annak összevontan értendő területe az 1 hektárt meghaladja, köteles a használat megkezdésétől számított 30 napon belül az ingatlanügyi hatóságnak nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni - tájékoztatott Holczheim Gábor, a Fejér Megyei Földhivatal vezetője. Ha a használó nem a tulajdonos vagy a haszonélvező, a bejelentőlapot nekik is alá kell írni. A sajtóban megjelentekkel ellentétben nem büntetnek, hanem büntetniük kell! - tette hozzá a szakember.

- A törvény szerint a bejelentést elmulasztó földhasználót a hatóság bírsággal sújtja (!), aminek mértéke a mulasztással érintett terület ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona-értéknek ezerszerese, de minimum 5 ezer forint. Az így kiszabandó bírság adók módjára behajtható köztartozás.

Az e formájában 2008. január 1-je óta hatályos törvény végrehajtását nem nehéz ellenőrizni, hiszen a földhivatalokban már minden számítógépeken van. A bejelentéseket és a nyilvántartásokat egyszerű összevetni, így az sem igaz, hogy a földhasználati bejelentés hiánya a határszemlék alkalmával derül ki - szögezte le felvetésünkre válaszolva a hivatalvezető.

A földhasználat joga időnként sokkal erősebb a tulajdonjognál, hiszen amikor például valaki haszonbérletbe vesz egy földet, a földalapú és egyéb támogatások őt illetik meg, nem a tulajdonost vagy a haszonélvezőt. Ha jogilag nincs korrekt módon rögzítve, hogy kit illet meg a földhasználat, az komoly jogvitákat és jogbizonytalanságot eredményezhet - indokolta a szigort Holczheim Gábor.

A szigor nem öncélú. Az adatokat, amiket a gép kidobott, először alaposan ellenőrizik, hiszen lehet, hogy nem az ügyfél vétett. Amennyiben a terület egy hektárnál kisebb, a hatóság egyáltalán nem foglalkozik vele, s ha több, akkor is először azt nézik meg, hogy ők mindent megtettek-e? Abban az esetben ugyanis, ha a használat korábban be volt jelentve, csak lejárt annak határideje, a földhivatal értesíti erről az ügyfelet.

A hatóság tavaly Fejér megyében 44 204 920 forint bírságot szabott ki e címen. Talán azért, mert a bejelentései kötelezettségről a gazdák tudnak, s egyre kevesebb alkalommal kell e szankcióval élni. A hivatal azokban az esetekben, ahol méltányossági eljárásra van lehetőség (ilyent a jogi személyek, gazdasági társaságok esetén nem lehet alkalmazni), él is ezzel, főleg akkor, ha családi problémák, vagy az idős földhasználók tájékozatlansága áll a háttérben.

A határszemlék nem a földhasználatra, hanem a művelési kötelezettségek megtartására helyezik leginkább a hangsúlyt. Azt kell ilyenkor megnézni, hogy bejelentették-e a művelési ágak váltását, védekeznek-e a parlagfű ellen, a más célú módosítás a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik-e. Az ütemterv elkészítésének határideje május 15., a határszemlék tehát gyakorlatilag július 1-jétől kezdődnek meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!