Második helyezés

2 órája

A magyar női kerekesszékes tőrcsapat ezüstérmes lett

Ezüstérmet nyert csütörtökön a Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla összeállítású magyar női kerekesszékes tőrválogatott a párizsi paralimpián.

MW

A magyar paralimpiai női tőrcsapat

Forrás: Magyar Paralimpiai Csapat Facebook-oldala

A három éve bronzérmes, idén Európa-bajnok csapat a tíz együttest felvonultató mezőnyben a nyolc között kezdett és fölényesen, 45-19-re győzte le a franciákat, majd az elődöntőben Hongkongot is magabiztosan, 45-29-re verte. Az esti fináléban a favorit kínaiakkal találkozott, akiknél az A kategóriában aranyérmes Cou Hszü-feng és második Ku Haj-jan, illetve a B kategóriában ezüstérmes Hsziao Zsung szerepelt.

A magyarok ismét Hajmási Éva, Madarászné Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna összeállításban kezdtek.

A csapatokban legalább egy B kategóriás, azaz a vívás szempontjából komolyabb sérüléssel rendelkező vívónak kell szerepelnie, ez a magyaroknál Mező Boglárka volt.

Héttusos hátrány az első kör előtt

Az ázsiaiak kezdtek jobban, két asszó után 10-3-ra vezettek, Hajmási és Krajnyák összesen három tust adott. Nem okozott meglepetést, hogy Mezőnek nem sikerült megszúrnia Cout, de aztán Hajmási jelentősen javított az álláson a kínaiak „B-se”, Hsziao ellen. Miközben a Grand Palais lelátóján időről időre felharsant a „Ria-ria-Hungária”, a Törekvés SE vívója sorra adta a tusokat, nem hagyta, hogy riválisa „elaraszolgasson” 20-ig, ehelyett 17-4-re megnyerve az asszót már a saját csapatát juttatta előnyhöz (20-19).

Mező bravúrral egy találatot elért Ku ellen, majd 21-25-ös állásnál a nap során először a magyar együttes negyedik tagja, a Tokióban párbajtőr egyéniben bajnok Veres Amarilla is szerephez jutott. Jól vívott Cou ellen, de 5-2-re alulmaradt, így az utolsó kör előtt a magyar csapatnak héttusos hátrányt kellett volna ledolgoznia (23-30).

A két B kategóriás asszójában Hsziao 5-3-ra verte Mezőt, majd ismét következett Hajmási, akinek Cou ellen már jóval nehezebb dolga volt, de ismét nagyszerűen vívott. 7-5-re nyert, 33-40-re alakította az állást, ezzel együtt a befejező embernek, Krajnyáknak óriási bravúrra lett volna szüksége Ku ellen, hogy fordítson.

Ez nem jött össze, nyertek a kínaiak, de

a magyar válogatott minden dicséretet megérdemel, mert egész nap remekül teljesített, s egy helyet előrelépett a tokiói eredményéhez képest.

A tőrcsapat a párizsi magyar küldöttség nyolcadik érmét, a második ezüstéjét szerezte, az összmérleg jelenleg három arany, két ezüst, három bronz.

Hajmási: kihoztuk a meccsből a maximumot

„Éreztem azt a kínai lányt és ha érzek valakit, akkor sok tust adok” – idézte fel emlékezetes asszóját Hajmási a vegyes zónában. 

Már otthon tudtuk, hogy milyen águnk lesz és nagyon örültünk, hogy elsőként a házigazdákkal vívhatunk itt Párizsban. Nagyon egységesen, szépen vívtunk mind a hárman, kihoztuk abból a meccsből a maximumot.

Az utolsó mérkőzésen szóhoz jutó Veres – aki inkább párbajtőrben erős – elmondta, a beállításával az volt a cél, hogy meglepjék a kínaiakat.

Mező elárulta, előző nap kipihente a kézsérülését, és nagyon örül annak, hogy ő is részese lehetett a mostani sikernek. Ahogy fogalmazott, a titkuk az, hogy soha nem adják fel.

A hetedszer résztvevő Krajnyák karrierje 13. paralimpiai érmét nyerte.

„Ezt még nem mondta így ki senki” – nyilatkozott.

Egyelőre nehezen találom a szavakat, még kavarognak bennem az érzések. A nap legszebb pillanata az volt, amikor bejutottunk a döntőbe. Tokióban elbuktunk, és akkor megbeszéltük, hogy Párizsban döntőt szeretnénk vívni. Nagyon készültünk erre, mind a négyen erőn felül vívtunk ma.

Eredmény: női tőr, csapat, döntő:

Kína-Magyarország 45-34

Szijjártó Péter is gratulált a kerekesszékes női tőrcsapat sikeréhez:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában