Átfogó javaslatok

3 órája

Deutsch Tamás: békeköltségvetés kell!

A brüsszeli bürokrácia hatalmának további kiterjesztését szolgáló, valamint a háborút finanszírozó 2025-ös uniós költségvetés helyett végre a békét, az európai emberek, családok és nemzetek érdekét és a szuverenitást szolgáló uniós költségvetés kell – foglalt állást a Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja csütörtökön.

MW

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője

Forrás: MTI

Fotó: Lehoczky Péter

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a képviselőcsoport arról tájékoztatott, hogy a Patrióták Európáért frakció magyar nemzeti csoportja, a Fidesz–KDNP európai parlamenti delegációja nevében Deutsch Tamás átfogó módosító javaslatokat nyújtott be az Európai Unió jövő évi büdzséjéhez. 

Az Európai Bizottság a 2025-re vonatkozó uniós költségvetési javaslatában 199,7 milliárd euró kötelezettségvállalással és 152,7 milliárd euró kifizetéssel, valamint 71,8 milliárd euró hitelfelvétellel tervez – emlékeztettek. 

Deutsch Tamást szerint 

a bizottság „teljesen elhibázott költségvetési javaslatához képest gyökeres fordulatra van szükség”.

Olyan uniós büdzsé kell, amely a háború pénzügyi támogatása helyett a békét, az európai emberek, családok, nemzetek és az európai gazdaság érdekét és a szuverenitást szolgálja - jelentette ki. 

„Az illegális migrációt továbbra is ösztönző költségvetés helyett a határvédelmet támogató, Európát, az európaiakat végre megvédő, a segítséget helybe vivő költségvetésre van szükség”

– fogalmazott az EP-delegációvezető, majd hozzátette: ezért a Fidesz és a KDNP képviselői kétmilliárd euróval növelnék az unió határvédelmi kiadásait, és egyúttal ennek a forrásnak az elkülönítését kezdeményezik a magyar határvédelem eddigi költségeinek fedezésére. 

A képviselőcsoport tagjai javaslatot tettek továbbá arra is, hogy 

az Európai Bizottság ebből az összegből vonja le az Európai Unió Bírósága által az illegális migránsok feltartóztatása miatt Magyarországra kiszabott „abszurd” bírságot 

– emelte ki a politikus. 

Deutsch Tamás szerint itt van az ideje, hogy az „intézményes politikai zsarolás”, a „jogállamisági dzsihád”, a „genderideológiai-, valamint woke-őrületet” támogató és „a Soros-hálózatot bőséggel finanszírozó” költségvetés helyett végre a nemzeti szuverenitást támogató költségvetése legyen az uniónak. 

„Ezért javaslatot tettünk a tagállamok ideológiai alapú politikai zsarolását lehetővé tévő költségvetési pénzek radikális csökkentésére, 170 millió euróval” – fogalmazott Deutsch, majd úgy folytatta: 

„a magyarok további megrövidítése helyett a jog szerint nekünk járó magyar fejlesztési, Erasmus- és kutatás-fejlesztési források megvédésének és hazahozatalának költségvetésére van szükség. Azt javasoljuk, hogy 10 százalékkal, azaz 2,8 milliárd euróval növekedjenek a kohéziós források összegei az uniós költségvetésben, ugyanakkor a keretek 5 százaléka, közel 1,5 milliárd euró kerüljön zárolásra azért, hogy a Magyarországnak jog szerint járó, de eddig még ki nem fizetett fejlesztési pénzeket ne lehessen más célokra vagy más országokban elkölteni”

– emelte ki a delegációvezető. 

Tájékoztatása szerint a delegáció javasolta továbbá az Erasmus program forrásainak 23 millió euróval, valamint a kutatás-fejlesztési források összegének 700 millió euróval történő emelését. 

„Itt is javaslatot tettünk arra, hogy a forrásokból mintegy 100 millió eurónyi összeget zároljanak annak érdekében, hogy a Magyarországnak járó pénzeket ne lehessen másra elkölteni”

 – fogalmazott. 

Deutsch Tamás elmondta, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői javaslatot tettek arra is, hogy növekedjenek a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását segítő infrastrukturális beruházásokat támogató források, valamint az agrárköltségvetésben a fiatal gazdálkodók, az európai méhészek és az uniós agrártermékek Európán kívüli népszerűsítésére szánt összegek is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában