2024.05.05. 17:32
Szabi a pék Rácalmáson járt
Szabi, a pék igazi sztárvendégként érkezett múlt vasárnap Rácalmásra az Almavirág Fesztiválra, ahol gasztro-show keretében avatta be az érdeklődőket a kenyérsütés fortélyaiba.
Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / DH
Amint a duol.hu megírta, hazánk legnépszerűbb pékjeként ismert Szabadfi Szabolcs érdekes és tanulságos előadása nemcsak jó tanácsokkal szolgált a kovászos kenyér és pékáruk készítésével kapcsolatban, de élményekkel is gazdagította a látogatókat.
A sztárpék a kovászos kenyér híve, aki már évek óta küzd azért, hogy felhívja az emberek figyelmét a minőségi alapanyagok fontosságára. Az általa készített pékáruk nemcsak finomak és egészségesek, de valódi műalkotásoknak is tekinthetőek. A pék a gasztronómia iránt érdeklődők számára nem ismeretlen, hiszen zsűritagja számos különböző versenynek és vendége a televíziós főzőműsoroknak is.
![](https://cdn.duol.hu/2024/05/pVRWRU1PSwjxqi1-tnvnZlcRv9JW3yW3yhIIyUh6oPI/fit/1200/801/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZmOWVhMDVkNDI2ODQwMzhhOGM0NzFiYWI2ODg0MWIx.jpg)
Az előadáson Szabi mesélt a kovászos kenyér készítés folyamatáról, az alapanyagok fontosságáról, valamint a kovász szerepéről az egészséges táplálkozásban. Részletesen beszélt a lisztről, a sóról, a vízről, és persze a kovászról, mint a kenyér lelke. A pék emellett személyes történeteit is megosztotta a közönséggel, hiszen gyermekkori élményeitől indult útjára a pékség művészetében.
Szabi azt vallja, hogy a kovászos kenyér nemcsak egészséges, de készítése szakrális élmény is. Az élő kovász létrehozása egyfajta terápia lehet, amely összeköti az embert a természettel és a hagyományokkal. A pék azzal a reménnyel zárta az előadást, hogy minél többen kezdjenek el otthon kovászos kenyér sütésével foglalkozni, így visszatérve az ősi hagyományokhoz. Néhány éve a koronavírus járvány idején újra divat lett az otthoni kenyérsütés, mert úgy döntöttek a kenyérért sem szeretnének sorban állni ebben a helyzetben, inkább maguk készítik el mindennapi kenyerüket. Azt is meg lehet kockáztatni, hogy mintha a járvány, a kényszerű bezárkózás sokakban előhívta volna nagyanyáink tudatából a nélkülözés félelmét, de egyúttal a túlélési ösztönt is: a lányok, asszonyok felhalmozták otthon a lisztet és sütni kezdtek, kenyeret, kalácsot, cipót.
![](https://cdn.duol.hu/2024/05/v98OvQvW_U3PsvrEh72Lr6rizUInsKfUFKCD_kidx88/fit/1200/801/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExODlhMzZlYmU3MzRjYWI5ODMzOTc2OTI2NmY0Yjc0.jpg)
Az Almavirág Fesztivál látogatói nemcsak Szabi pék szakmai tudását és gyakorlati tanácsait vehették át, hanem meg is kóstolhatták az általa készített finomságokat. Az esemény nagy sikert aratott, és újabb lendületet adott a jó pékségek és minőségi alapanyagok iránt érdeklődők számára. Szabadfi Szabolcs továbbra is elkötelezett amellett, hogy népszerűsítse a kovászos kenyér és a kézművesség értékeit, és örömmel osztja meg tudását és tapasztalatait a gasztronómia szerelmeseivel.
Szerző: Török Tímea