Koncert

2017.09.14. 10:30

Idén is csatlakozott Fehérvár az Ars Sacra Fesztiválhoz

Az idén tizedszer szervezik meg az Ars Sacra Fesztivált, amely magába foglalja a Nyitott Templomok Napját, és több mint egy hétig kínál ingyenes látnivalókat.

Bokros Judit

A Vox Mirabilis Kamarakórus szombaton 17 órakor ad koncertet a múzeum Rendházának díszudvarán. Vasárnap, a Kulturális Örökség Napok apropóján is a rác templomban lépnek föl 17.30-tól

Fotó: a kórus

A programok országszerte szombaton kezdődnek, s Fehérvár ismét csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A részletekről az Egyházmegyei Múzeum igazgatójával, Smohay Andrással beszélgettünk.

- A kezdetek óta fontos az egyház számára, hogy a Krisztus által hozott örömhírt, a megváltás üzenetét a művészek tehetségén keresztül is közvetíteni tudja – ahogy azt például II. János Pál vagy XVI. Benedek pápa is megfogalmazta. A hit, a létezés titkai így közelebb kerülhetnek az emberekhez, másképp fogalmazódnak meg, mint a hétköznapokban. A fesztivál lényege, hogy nem csupán a templomok nyílnak meg, hanem olyan programok valósulnak meg, amelyeknek hosszú távú hatásuk lehet. Nem csak szórakoztatnak, hanem az érzelmekre hatnak és új gondolatokra inspirálnak- fogalmazott Smohay András, aki a fehérvári eseményekről is beszélt.

A Vox Mirabilis Kamarakórus szombaton 17 órakor ad koncertet a múzeum Rendházának díszudvarán. Vasárnap, a Kulturális Örökség Napok apropóján is a rác templomban lépnek föl 17.30-tól
Fotós: a kórus

- A kezdetektől csatlakoztunk különféle programokkal a fesztiválhoz. 2011-ben Spányi Antal megyés püspök – az országban egyelőre egyedüliként – kortárs művészeti gyűjteményt alapított, melynek kurátora Reha György. A gyűjtemény éves kiállításainak megnyitójára mindig az Ars Sacra keretében kerül sor. Idén is ez lesz az egyik legjelentősebb esemény, amelyen most Földi Péter Kossuth-díjas festőművész munkáit láthatja a közönség a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. A szombaton 15 órakor kezdődő megnyitón Spányi Antal köszöntője után Lóska Lajos művészettörténész A szakrális Földi címmel tart előadást, Lábodi Ádám színművész Weöres Sándor A teljesség felé című írásából olvas fel, Dresch Mihály pedig szaxofonozik. Az elmúlt hat évben a következő művészek állítottak ki Fehérváron az Egyházmegye kortárs gyűjteményének meghívására: Aknay János, Somogyi Győző, Jovián György, Kárpáti Tamás, Rabóczky Judit és Boldi, Kuti Dénes. A másik fontos program a Középkori templomok útja, amelynek keretében a látogatók egy zarándok lábnyomait követve kereshetik fel a középkori Alba Regia szakrális helyeit. Itt megtekinthetők lesznek a székesegyház altemplomában lévő sírlapok is Reich Szabina régész vezetésével. Érdemes kihasználni a lehetőséget! – mondta az igazgató, hozzátéve: továbbra is látható a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum Föld és ég között című, az imádságról szóló kiállítása, amely nyáron nyílt meg.

A fesztivál keretében, szombaton a Szent István Király Múzeumban, a rendház díszudvarán a Vox Mirabilis Kamarakórus ad koncertet, látogatható lesz a Rác utcai szerb ortodox templom és a ciszterci templom. Utóbbi helyszínen vasárnap 19.30-kor Bach és Lipcse címmel rendeznek koncertet, amelyen Dinyés Soma vezényel, fellép Szili Gabriella, Bakos Kornélia, Megyesi Zoltán és Szerdahelyi Pál. Közreműködik a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Exsultate fiúkórusa, a karnagy Tóth Márton.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában