Fejér megye

2017.09.11. 21:30

Hozzon létre saját ügyfélkaput! Jelentősen megkönnyíti ügyintézését

Az ügyfélkapu ma már szinte nélkülözhetetlen. A regisztráció gyors és egyszerű, azonban érvényes e-mail cím feltétlenül szükséges hozzá.

Majer Tamás

Forrás: FMH-archív

A világhálón keresztül, az ügyfélkapu használatával rengeteg ügyes-bajos állampolgári dolgunkat és kötelességünket elintézhetjük.

A regisztrációs folyamatot a minap mi is kipróbáltuk. Első lépésként időpontot foglaltunk az ugyintezes.magyarorszag.hu honlapon a hozzánk legközelebb eső kormányablakot kiválasztva. Persze ezt csak saját időnket megspórolandó tettük, hiszen bármely kormányablakba, okmányirodába, adóhatóság ügyfélszolgálatára vagy külképviseletre belépve, előzetes bejelentkezés nélkül is igényelhetjük az ingyenes szolgáltatást.

Az ügyfélkapus regisztráció gyorsan megy, s ha megvan, egy sor teendőt otthonról, várakozás nélkül intézhetünk

A regisztrációhoz nem volt másra szükségünk, csak a személyi igazolványunkra és az e-mail címünkre. Mindennel együtt 15 percnyi személyes jelenlét már elegendő is volt a hivatalban, s már meg is történt az ügyfélkapus regisztrációnk első szakasza. A teljes rácsatlakozás, tényleges aktiválás érdekében az elektronikus postafiókunkba érkezett e-mail útmutatása szerint jártunk el. A levél szövegében jól láthatóan elhelyezett linkre kellett kattintanunk, majd a megküldött aktiváló kódot és az általunk kigondolt, titkos jelszót begépelnünk.

- Jelenleg Magyarországon a közigazgatási elektronikus ügyintézés tekintetében az ügyfélkapu a legelterjedtebb ügyfélazonosítást biztosító rendszer. Ezt tükrözi, hogy 2016. július 31-ig közel 2,4 millió személy regisztrált – tudtuk meg a Fejér Megyei Kormányhivataltól.

Az elektronikusan intézhető ügyek száma folyamatosan növekszik, erről tájékozódva érdemes figyelemmel kísérni a magyarorszag.hu honlapot.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint az ügyfélkapuban az állampolgárok által leggyakrabban kezdeményezett ügytípusok meglehetősen szerteágazóak. Köztük volt a háztartási nagygépek cseréje, itt lehetett vissza nem térítendő támogatást igényelni a hűtőszekrények, fagyasztószekrények, fagyasztóládák és mosógépek energiamegtakarítást eredményező cseréjéhez. Szintén népszerűek az eBev szolgáltatások: ezzel a folyószámláink lekérdezésére és az adóbevallásunk jóváhagyására kapunk online lehetőséget. Sokan intézik az egyéni vállalkozásuk ügyintézését és a friss erkölcsi bizonyítványuk kikérését is az ügyfélkaput használva. Könnyen elérhetőek a felületen a NAV elektronikus nyomtatványai is, s a felvételi körüli teendőket is sokan végzik el a rendszerben.

Gyenei Magdolna, a Hunyadi Mátyás Szakgimnázium igazgatója lapunknak elárulta, végzős diákjaikat csak úgy engedik el az iskolából, hogy az ügyfélkapus regisztrációjuk megvan.

 

LISTÁBA SZEDIK ORVOSI KEZELÉSEINKET

Az ügyfélkapun keresztül, a TAJ-nyilvántartással összefüggő szolgáltatások menüpontban, a betegéletút lekérdezése után listába rendezve láthatjuk, hogy mikor, hol, mivel kezelt bennünket orvos a múltban. Itt ellenőrizhetjük, hogy egyeznek-e az ellátásunkról szóló, lajstromba szedett adatok és információk. A regisztráció lehetőséget ad arra is, hogy a társadalombiztosítási egyéni számlánkon nyilvántartott adatainkról szóló kivonatot is online megtekintsük. Ellenőrizhetjük, hogy érvényes-e a biztosításunk, illetve láthatjuk, mekkora összeget fizettünk be nyugdíjjárulék gyanánt a jövedelmünkből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában