Szoboravatás

2017.10.30. 20:35

Felavatták a jenői Bálint József faszobrait Balatonkenesén

A Reformáció 500. évfordulójának tiszteletére Balatonkenesén avatták fel Bálint József, Jenőben élő faszobrász alkotását.

Nagy Anikó (Civil tudósító)

A balatonkenesei Kálvin téren álló szoboregyüttes

Fotó: Nagy Anikó

Balatonkenesén Kálvin János, Luther Márton és Dévai Bíró Mátyás szoborcsoportjának ünnepélyes avatására került sor legutóbb. Az alkotásokat a Jenőben élő művész, Bálint József karitatív módon ajánlotta fel a városnak és a református egyháznak.

A szobrokat Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője és Császár Attila, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese leplezte le.

- Mindhárom alak Bibliát tart a kezében, hiszen a reformáció lényege a tiszta bibliai tanításokhoz való visszatérést jelenti. Céljaik közé tartozott, hogy minden nép a maga nyelvén olvashassa a Bibliát. A „magyar Luther”, Dévai Bíró Mátyás kezében lévő vándorbot arra utal, hogy mennyit vándorolt, amíg Wittenbergből indulva bejárta Magyarország településeit.

A balatonkenesei Kálvin téren álló szoboregyüttes
Fotós: Nagy Anikó

Őt tartják a Dunántúl reformátorának, ezért került a „nagyok” mellé – méltatta köszöntőjében Némethné Sz. Tóth Ildikó református lelkész Luther, Kálvin és Dévai Bíró munkásságát.

Köntös László főjegyző kiemelte: – A kulturális táj része a templom, a kereszt és mindaz, ami keresztyén gyökereinkre utal. Ma küzdelem folyik a nyilvános térért. Jó tudni: egy ilyen szoborcsoport felállítása kiállás a múltunkért, mindazért, akik voltunk és vagyunk, s felszólítás arra, hogy újra és újra birtokba vegyük történelmünket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában