Európa Kulturális Fővárosa Pályázat

2018.01.07. 09:00

2018 a barokk éve lesz

Mint arról korábban már beszámoltunk, Székesfehérvár is pályázott az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. A pályázattal kapcsolatban sok részletre derült fény csütörtökön.

Borsányi Bea

j

A város polgármestere, Cser-Palkovics András a városházán mutatta be a pályázat részleteit, amely – ahogyan hangsúlyozta – Székesfehérvár számára lehetőség és eszköz, nem pedig kitűzött cél. Lehetőség arra, hogy a cím elnyerése esetén megvalósuljon egy sor fejlesztés, amelyet a város saját erőből és a későbbiekben is fenntartható módon kíván kivitelezni.

Az elképzelések szerint Székesfehérvár nem egyetlen évre, 2023-ra készül. Egy időtengelyre helyezve az eseményeket ez az év egy állomás a 2038-ig tartó intervallumban, ahol 2038 Szent István, egyben a teljes megújulás és a fejlesztési célok elérésének éve lesz. Ezen gondolatmenet mentén az idei évtől kezdve 2023-ig minden év tematikusan felépített, az esztendők pedig egymásból következnek. Így 2018 a barokk éve lesz, amelynek során megmutathatjuk gyönyörű, egységes barokk belvárosunkat, amire méltán lehetünk büszkék. Majd 2019 ipartörténeti év, 2020 Beethoven-év, 2021 Seuso-év, 2022 Aranybulla-év, 2023 Európa Kulturális Fővárosa. A terv értelmében a fejlesztések 2023 után is folytatódnának, és a már említett 2038-as évvel zárulnának.

A tematikus évek sorát betűjátékkal 6C-nek nevezik a pályázatban, mert az évek mindegyikének stratégiai célját egy angol szóval fejezték ki – ez a pályázat hivatalos nyelve – és minden szó C betűvel kezdődik.

A polgármester a pályázat egy példányával Fotó: Koppán Viktor

Ami a programokat illeti, a már eddig is működő és létező programok megtartása mellett alakítanának ki újakat. Ezek kidolgozásához szakértői gárdát kért fel a város vezetése.

A pályázattal kapcsolatban ismertették annak forrásigényeit, illetve az elképzelt fejlesztéseket is, amelyekről a Fejér Megyei Hírlap további számaiban írunk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában