„Napraforgós” mindennapok

2018.03.30. 11:30

A Családháló-díjat elnyert fehérvári Napraforgó bölcsődében folyamatos a fejlődés

A klasszikus bölcsődék között nyert országos szavazáson a Napraforgó Bölcsőde. Meglátogattuk az intézményt.

Bokros Judit

A bölcsiben hat csoportban foglalkoznak a gyerekekkel. A napok most a húsvétra hangolódás jegyében teltek.

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Egy közösségtől mindig öröm díjat kapni. Egyfajta bizalmat, a közösségért végzett munka elismerését jelenti, és talán személyesebb, közvetlenebb, mint egy szakmai díj (ami egyébként ugyancsak büszkeségre ad okot). A fehérvári Napraforgó Bölcsőde az oda járó gyerekek családjának, ismerősöknek, korábban oda járó gyerekek családjának köszönhetően nyerte el a 2017-es Családháló-díjat az intézményi kategóriában, a klasszikus bölcsődék között.

A bölcsi igazgatója is díjazott

Teleki-Horváth Renáta igazgató (aki egyébként egy éve ugyanezen az országos, internetes szavazáson az egyéni kategóriában, intézményvezetőként lett díjazott) ezért is büszke az eredményre. Megtudtuk tőle, hogy a bölcsőde már negyedik éve szerepel rendszeresen a szavazáson, annak köszönhetően, hogy valaki újra és újra ajánlja.

- A szülők nap mint nap belelátnak az életünkbe, tudják, hogyan tevékenykedünk, ez alapján értékeltek bennünket. Hálásak vagyunk a pozitív visszajelzésért, úgy tudom, még külföldön élő szülő is szavazott, akinek korábban járt ide gyermeke – fogalmazott a vezető a Családháló-díj kapcsán.

A Kisteleki utcában, zöld környezetben található intézmény az elmúlt években teljesen megújult. A régebbi és az újabb épület vidám, de nem tolakodó színekkel, melegséget sugárzó berendezéssel várja az aprónépet.

A bölcsiben hat csoportban foglalkoznak a gyerekekkel. A napok most a húsvétra hangolódás jegyében teltek.
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Folytonos a túljelentkezés

A bölcsiben jelenleg 68 beíratott gyermek van, összesen hat csoportban. A teljes létszám 72 lenne – tudtuk meg Renátától -, ám több olyan csoport van, ahová két éven aluli gyerekek járnak, ott pedig nem lehet több egyszerre 12 kicsinél. Tudni kell azonban, hogy a Napraforgóba évek óta rendszeres a túljelentkezés, így idővel férőhelybővítés is aktuális lenne. Főleg, hogy a közelben több lakópark épül, ahová sok fiatal család költözik, kisgyerekkel. Ráadásul az anyukák egyre hamarabb mennek vissza dolgozni, ezért egészen kicsi gyerekeket is szeretnének elhelyezni – fogalmazott a vezető, aki fontosnak tartja a folyamatos fejlődést, azt, hogy lépést tartsanak a változó világgal. Ezt a szemléletet követi a játékok beszerzésekor is, így kerültek a csoportszobákba az elmúlt időszakban fejlesztő játékok, új fajta kréták, mágneses táblák, és még sok olyan eszköz, játék, amitől színesebbé válhat a napi tevékenység, s amit esetleg otthonra nem vásárol meg a szülő.

A gyerekek gondozásán túl fontos a szemléletformálás, amelyet már ilyen pici korban is lehet alakítani, akár a családon keresztül. Ezért is szerveztek korábban rendszeresen szelektív hulladékgyűjtést, és ültettek közösen kiskertet.

Teleki-Horváth Renáta büszke az intézményre
Fotós: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A csapat évek óta szinte állandó

Teleki-Horváth Renáta mindig nyitottan fogadja a hozzá forduló szülőket, és a dolgozókat is igyekszik motiválni. A bölcsi három egységében csoportonként két kisgyermeknevelő s egységenként egy-egy dajka foglalkozik a gyerekekkel. A csapat évek óta szinte állandó, az idősebb és ifjabb korosztályból is vannak dolgozók. Számukra és a gyerekeknek is fontos, hogy a napi rutint olykor megszakítsa egy-egy alkalmi tevékenység. Így például készülnek az ünnepekre, és évente egyszer nyílt napot tartanak a családoknak, amikor vidám elfoglaltságok közepette lehet ismerkedni a bölcsis élettel. S az is mindig izgalmas, ha új kisgyermek érkezik. Ilyen esetben biztosított az akár kéthetes beszoktatási időszak, amikor az édesanya (vagy más hozzátartozó) bizonyos ideig együtt maradhat a kicsivel.

A „napraforgós” lét tehát így kerek, s úgy tűnik, ezt sokan igen nagyra értékelik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában