A haza örök, szent kötelesség

2018.03.14. 11:30

Ünnepi programajánló – 1848. március 15-ére emlékezünk megyeszerte

1848. március 15-e hatalmas pillanat volt, a nemzet nagy pillanata. Minden szív egyszerre dobbant, minden lélek egybefonódott egy csodálatos másodpercre. A több évszázadnyi elnyomás után a nemzet megtalálta önmagát. Nemzeti ünnepünk alkalmából megyeszerte megemlékezések zajlanak, március idusát ünnepeljük a településeken.

V. Varga József

A csőszi óvodások műsora –a településen minden évben szép ünnepséggel emlékeznek a 170 évvel ezelőtti eseményre Fotók: FMH-archív

Szerda (március 14.)

Aba, 17 óra: Közös megemlékezés az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója, valamint Wass Albert születésének 110. évfordulója alkalmából a Tanka János Közösségi Házban. Ünnepi műsor, beszédet mond Kossa Lajos polgármester. A Wass Albert-emlékév és az Örökségkönyv bemutatása, a kötetet Tanka László főszerkesztő dedikálja. A programot követően fáklyás felvonulás a ’48-as kopjafához, koszorúzás, majd Wass Albert kopjafájának megkoszorúzása.

Alcsútdoboz, 16 óra: Korhű ruhákba öltözve ünnepi műsort adnak a József Nádor Általános Iskola diákjai, beszédet mond Tessely Zoltán országgyűlési képviselő.

Bakonycsernye, 17.30 óra: Megemlékezés a művelődési házban, beszédet mond Turi Balázs polgármester, közreműködnek az általános iskola diákjai. Az ünnepség után fáklyásmenet a Dózsa György utcai emlékműhöz.

Csákvár, 18 óra: Emlékünnepség az Esterházy Általános Iskolában. Ünnepi beszédet mond Illés Szabolcs polgármester. Átadják a Csákvárért Díjat. A műsort az iskola 5. osztályos tanulói adják. Ezt követően koszorúzás a Szabadság téri Hősi emlékműnél.

Dég, 14 óra: Ünnepség a színházteremben. Varga Gábor országgyűlési képviselő köszöntője, az általános iskola 5. osztályos tanulóinak műsora, a Búzavirág Népdalkör bemutatója, az általános iskola néptánccsoportjának előadása.

Ercsi, 17 óra: Az Eötvös József Művelődési Házban tartják az ünnepi megemlékezést és műsort, s átadják a város díjait. Beszédet mond Galambos Dénes országgyűlési képviselő. Közreműködnek az Eötvös József Általános Iskola diákjai.

Megyeszerte egymást érik a rendezvények

Gárdony, 16 óra: Nemeskócsag-pár – Kontur András szobrászművész alkotásának avató ünnepsége a városháza előtti téren. Beszédet mond Tóth István polgármester, közreműködik a Kákics együttes és néptáncosok.

Iszkaszentgyörgy, 13 óra: Ünnepi műsor az általános iskolában. Néptáncos gyerekek hagyományőrző előadása.

Jenő, 15.30 óra: Ünnepi megemlékezés az Emlékparkban.

Káloz, 18 óra: Emlékműsor az általános iskola aulájában, majd fáklyás felvonulás és koszorúzás.

Lajoskomárom, 17 óra: Ünnepség a mozi helyiségében. Pirtyák Zsolt polgármester beszéde, ökumenikus istentisztelet, ünnepi műsor az általános iskola 4. osztályosainak előadásában. 18 óra: Fáklyás felvonulás az 1848–1849-es emléktáblához.

Lepsény, 17 óra: Ünnepség az általános iskola tornatermében. Ünnepi beszédet mond Varga Gábor országgyűlési képviselő.

Mezőszentgyörgy, 17.30 óra: A művelődési házban emlékműsorral emlékeznek a 170. évfordulóra. 18 órakor fáklyás felvonulás indul az emlékműhöz, ahol ünnepi beszéddel és koszorúzással tisztelegnek a hősök emléke előtt. Az ünnepi beszéd előtt fényvetítéssel elevenítik fel a mezőszentgyörgyi nemzetőrök 170 éve végrehajtott hőstettét, amely nagyban hozzájárult a pákozdi csata győzelméhez.

Nagylók, 15 óra: Megemlékezés a közösségi ház nagytermében, az általános iskolások műsora.

Nádasdladány, 11 óra: Ünnepség a közösségi házban az iskola és az önkormányzat szervezésében. A megemlékezést követően koszorúzás.

Pákozd, 10–16 óra: Márciusi ifjak. Ünnepi programok a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. Apródképző a kicsiknek, huszárpróba a nagyobbaknak, szellemi haditorna a kihívást keresőknek. Március 18-áig mindennap.

Ráckeresztúr, 17 óra: A tornacsarnokban lesz az ünnepség, amelyen Szabó József önkormányzati képviselő mond beszédet. A műsorban közreműködnek az óvodások és az általános iskolások. Az ünnepség után a Hősök terén koszorúznak.

Sárbogárd, 18 óra: Ünnepi megemlékezés a művelődési központban, majd fáklyás koszorúzás a Petőfi-emléktáblánál és a Hősök terén, az emlékparkban. Beszédet mond Sükösd Tamás polgármester, közreműködnek a Petőfi gimnázium diákjai és Viasz Zoltán népzenész.

Sárkeszi, 16 óra: Ünnepi megemlékezés és koszorúzás a faluházban. Közreműködnek a sárkeszi és a nádasdladányi diá­kok.

Sárosd, 17 óra: Nemzeti ünnepély a művelődési házban. A Sárosdért Emlékérem kitüntető cím átadása. Fáklyás felvonulás az Emléktábla megkoszorúzásához.

Sárszentmihály, 11 óra: Ünnepség a Hősi emlékműnél, beszédet mond Kalmár Tibor polgármester. Óvodások és iskolások műsora. Koszorúzás. (Rossz idő esetén a megemlékezés helyszíne a közösségi ház.)

Soponya, 11 óra: Megemlékezés a református templom előtti parkban.

Szabadbattyán, 12 óra: Az általános iskola megemlékezése az iskolánál. 18 óra: Megemlékezés és ünnepi műsor a művelődési házban. Beszédet mond Polyák István polgármester. 18.30 óra: Fáklyás felvonulás a Csíkvár térre, megemlékezés és koszorúzás a Széchenyi-szobornál.

Szabadhídvég, 16 óra: A kultúrotthonban kezdődik az ünnepi műsor, melyet Kiss Gábor alpolgármester nyit meg. Beszédet mond Balogh Márk református lelkész, a műsorban közreműködnek óvodások, fiatalok, felnőttek. A rendezvény a Petőfi-emlékműnél zárul, melyet egy külön erre az alkalomra készített koszorúval díszítenek fel.

Székesfehérvár, 9 óra: Ünnepi megemlékezések az iskolák közreműködésével. Jubál Károly emléktábla (Tóparti). A Halesz park ’48-as emlékműve (Széchenyi). Bem József tábornok mellszobra (Vörösmarty iskola Farkasvermi úti tagiskolája). 10 óra: Petőfi-emléktábla (Hunyadi). Rónay Jácint-emléktábla (Vasvári általános iskola, városi levéltár, városszépítő egyesület). 11 óra: Fekete Sas Szálló (Ciszterci). Petőfi-szobor (Vasvári gimnázium). 12 óra: Pelikán udvar (Teleki). Kodolányi János Főiskola.

Csütörtökön utcaszínházi műsort adnak Fehérváron a Tóparti diákjai, fehérvári fiatalok, néptáncosok

Székesfehérvár, 14 óra: Márciusi ifjak. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és a Katonai Emlékpark Pákozd közös rendezvénye a Hotel Magyar Király előtti téren. Megnyitó, majd a Kákics együttes koncertje. Hagyományőrző bemutatók és játszóház.

Székesfehérvár, 15.30 óra: A Penna Regia díj átadása a Vörösmarty Színház kávézójában. Köszöntőt mond, és a díjat átadja Cser-Palkovics András polgármester.

Tordas, 18 óra: A Hangya Művelődési Ház ad otthont az ünnepségnek, amelyen a Sajnovics János Általános Iskola diákjai, valamint a Tordasi Dalárda lép föl.

Úrhida, 11 óra: Ünnepi megemlékezés a közösségi háznál és a Levente téri Szabadságharcos emlékműnél. Az általános iskolások műsora, koszorúzás.

Velence, 10 óra: Megemlékezés és a Zöldliget Általános Iskola diákjainak ünnepi műsora a Hősök parkjában (eső esetén a Zöldliget Általános Iskola központi épületének aulájában.)

Vértesboglár, 9.30 óra: A művelődési ház udvarán lovasok, huszárok tartanak bemutatót az óvodásoknak és az iskolásoknak. Az ünnepi megemlékezés 16.30 órakor koszorúzással kezdődik a templomnál, majd az iskolánál folytatódik. A műsort a diákok 17 órakor adják elő a művelődési házban.

Csütörtök (március 15.)

Bicske, 9 óra: Városi ünnepség a művelődési központban. Ünnepi beszédet mond Tessely Zoltán országgyűlési képviselő. A műsorban közreműködik a Fesztivál Fúvószenekar és a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola. A délelőtti programot koszorúzás zárja a Kossuth téren. A térről 19 órakor indul fáklyás felvonulás, amelyet az Ismerős Arcok koncertje követ.

Bodajk, 9.30 óra: Ünnepi megemlékezés a ’48-as emlékműnél, köszöntőt mond Törő Gábor országgyűlési képviselő és Wurczinger Lóránt polgármester. Közreműködnek a Bodajki Általános Iskola diákjai, valamint a SzívHang kórus.

Csór, 10 óra: Közös megemlékezés a Fő téri emlékparkban.

Csősz, 11 óra: Ünnepség a művelődési házban. A program: polgármesteri köszöntő, óvodások és iskolások műsora, a Csőszi Haditorna és Hagyományőrző Egyesület megemlékezése, a néptánccsoport műsora. Utána koszorúzás a Szoborkertben.

A csőszi óvodások műsora –a településen minden évben szép ünnepséggel emlékeznek a 170 évvel ezelőtti eseményre Fotók: FMH-archív

Enying, 8.30 óra: Ünnepség a művelődési háznál, beszédet mond Varga Gábor ország­gyűlési képviselő, műsort adnak a Tinódi református iskola diákjai. Koszorúzás az 1848-as emlékkőnél. 9 óra: Térségi népdaléneklő verseny a Tinódi református és művészeti iskola Hajdú Zoltán termében.

Iváncsa, 18 óra: Fáklyás felvonulás a református és a katolikus templom elől, majd koszorúzás a kopjafánál. 18.30-tól a faluházban a Dr. Fejérpataky László Általános Iskola tanulói adnak műsort. Ünnepi beszédet mond Molnár Tibor polgármester.

Kisláng, 18 óra: Fáklyás felvonulás a Petőfi-szoborhoz, majd az általános iskola diákjai­nak ünnepi műsora.

Lovasberény, 10 óra: Megemlékezés a művelődési házban. Köszöntőt mond Szili Miklós polgármester.

Martonvásár, 10 óra: Az Emlékezés terén megemlékezés és koszorúzás lesz. Beszédet mond Csapó Tamás, a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium tanára. A Beethoven Általános Iskola tanulói Krúdy Gyula: A törpe trombitás című novelláját adják elő.

Mezőkomárom, 10.30 óra: Ünnepi megemlékezés, református istentisztelet a református templomban. 11 óra: Ünnepi műsor a Petőfi-szobornál (önkormányzat, óvoda, tagiskola, nyugdíjasklub, Enyingi Fúvós­zenekar). Rossz idő esetén a helyszín a művelődési ház.

Mór, 17 óra: Megemlékezés a Szabadság téri emlékműnél. Térzene a Móri Ifjúsági Fúvós­zenekarral, majd Törő Gábor országgyűlési képviselő mond ünnepi köszöntőt. A műsorban közreműködnek a Szent Erzsébet Római Katolikus Általános Iskola diákjai.

Pákozd, 10.30 és 13 óra: Márciusi ifjak. Ünnepi programok a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. Szabó József János hadtörténész előadása: Éljen Kossuth und die Ungarn – 1848–1849 története a magyar nemzeti mitológia egyik fejezete címmel. 14 óra: A Kákics együttes koncertje. Ólomkatonaöntés egész nap.

Perkáta, 11 és 18 óra: A Petőfi-szobornál 11 órakor kezdődik ünnepség és koszorúzás. A település hivatalos ünnepségét 18 órakor tartják a faluházban. Az általános iskola diákjai mellett a Kisbácsi Néptánccsoport ad műsort, beszédet mond Galambos Dénes országgyűlési képviselő. Ezután koszorúzás lesz Kossuth Lajos szobránál.

Polgárdi, 9 óra: Ünnepi megemlékezés a városháza előtti téren, a Batthyány-szobornál, közreműködnek az általános iskola 4. osztályos diákjai.

Pusztaszabolcs, 9 óra: A polgármesteri hivatalnál lesz ünnepség és koszorúzás, beszédet mond Csányi Kálmán polgármester. Közreműködnek a Szabolcs Vezér Szakgimnázium diákjai.

Székesfehérvár, 9 óra: Városi programok az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc emlékére. 9–10.30 óra: Huszártábor a Palotavárosban (Rác és Halász utca között). 9–18 óra: József-napi vásár (Városház tér). 10.15 és 15 óra: A forradalom színei. Utcaszínházi műsor a Tóparti diákjai, fehérvári fiatalok, néptáncosok, kórusok és hagyományőrzők közreműködésével. Rendező: Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa (Városház tér). 11 óra: Ünnepi megemlékezés, beszédet mond Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere (Városház tér). Ezt követően koszorúzás a Fekete Sas Szállónál. Majd a Székesfehérvári Diáktanács tagjai a Városház téren elszavalják a Nemzeti dalt. 13 és 16 óra: A Nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat korhű ágyú- és tüzérségi felszerelés bemutatója, közönségtalálkozója (a városháza előtt). 14 óra: Hangszerbemutató Varró János népzenésszel (a városháza díszudvarának bejárata).

Székesfehérvár, 12 óra: Játékos kézműves-foglalkozás a Koronás parkban.

Tác, 9 óra: Ökumenikus könyörgés a református gyülekezeti teremben. 9.30 óra: Ünnepi megemlékezés a világháborús emlékműnél. 10 óra: Ünnepi műsor a tornacsarnokban.

Péntek (március 16.)

Pákozd, 10.30 és 14 óra: Márciusi ifjak. Ünnepi programok a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhelyen. 1848–1849 kicsit másképpen, Szabó József János hadtörténész előadása: A téli hadjárat. Szombati előadás: A nyergestetői ütközet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában