Csillagászat napja

2018.04.23. 07:26

A Holdat célozták meg: egy nap a csillagokkal Székesfehérváron

A Hold és a Vénusz is közelebb került hozzánk szombat este.

Szanyi-Nagy Judit

A Holdat harmincnyolcszoros nagyításban is látni lehetett

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A csillagászat napja mozgó ünnep: időpontja a holdfázishoz igazodik, az első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ez idén április 21-e volt. A Szabadművelődés Házában ismeretterjesztő programokat hirdettek ez alkalomból: itt szakértők és az adott csillagászati területek iránt érdeklődő fiatalok tartottak előadásokat, míg a (laikus) látogatók távcsövön keresztül figyelhették meg a Holdat és a Vénuszt. A csillagászat napján Kötél László csillagász a Hubble űrtávcső eredményeit mutatta be.

A Holdat harmincnyolcszoros nagyításban is látni lehetett
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Banc Roland és Tieger Balázs csillagászpalánták a nap- és holdfogyatkozásról, illetve a csillaghullásról tartottak egy-egy előadást. A lelkes közönség a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló eszközei­vel a Holdat és a Vénuszt is megcélozhatta.

A hullócsillagokról tartott előadás különösen aktuális volt, mivel a Lyridák meteorraj a szombatról vasárnapra virradó hajnalon volt a leglátványosabb.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában