Az ezredik találkozó: írónő fődíjként!

2018.04.12. 08:00

Bosnyák Viktória ezredszer a Mészöly általános iskolában

Bosnyák Viktória ifjúsági író – egy pályázat fődíjaként – a Mészöly iskolában tartotta ezredik (!) író-olvasó találkozóját.

V. Varga József

Bosnyák Viktória (b-3) ezredik (!) író-olvasó találkozóját a mészölyös diákok között töltötte

Fotó: Toldi Tünde

A sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola fontos feladatának tekinti, hogy ebben a rohanó, digitalizált világban olvasóvá nevelje a gyerekeket. Mottójuk így szól: „Mindenki szeret olvasni, csak még nem találta meg a kedvenc könyvét…” – mondta el lapunknak Nagy Orsolya és Kunné Braun Éva tanító.

A Kolibri Kiadó idén februárban hirdette meg pályázatát, nevezetesen: melyik osztály ismeri legjobban Bosnyák Viktória könyveit? A Mészöly 4.a osztálya úgy gondolta: megméretteti magát. Először a kiíráshoz kapcsolódó, kvízkérdésekből álló feladatlapot kellett megoldani, a második fordulóban pedig három kreatív feladat teljesítése várta a diákokat. A Tündérboszorkány-trilógiához könyvajánló tablót, az írónő műveiből videóajánlót kellett készíteni, harmadikként meg egy webáruház terve szolgált, melyben tündérboszorkányos pólók vásárolhatók.

A szakmai zsűri a sárbogárdi gyerekek munkáját tartotta a legméltóbbnak az első díj elnyerésére; a döntést, az örömhírt a nebulók kitörő lelkesedéssel fogadták.

Bosnyák Viktória (b-3) ezredik (!) író-olvasó találkozóját a mészölyös diákok
között töltötte
Fotós: Toldi Tünde

Ilyen előzmények után került sor a rendhagyó író-olvasó találkozóra. Bosnyák Viktória író, műfordító első, kiskamaszoknak szóló regénye, a Tündérboszorkány című – amit lányai (Sári és Dóri) és a maga örömére írt – 2003-ban jelent meg. A szerző könyveinek hőseiről beszélt a lányoknak, fiúknak, s a regényírás fortélyairól is fellebbentette a fátylat.

A kiadó képviseletében Balázs Eszter főszerkesztő adta át az osztály képviselőinek a méltán kiérdemelt regénycsomagot, melyek az osztály több mint kétszáz kötetes – többnyire kortárs magyar szerzők műveiből álló – könyvtárát gyarapítják. Az interaktív találkozón a 3. és 4. osztályos tanulókból hat csapat szerveződött, s a gyerekek tréfás jeleneteket alkottak, melyekben a könyvek szereplői elevenedtek meg. Derűs hangulatban telt a délelőtt, életre szóló élményhez juttatva a diákokat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában