százhat minta érkezett

2018.04.27. 07:30

Három nagyaranyérem a sárbogárdiak jubileumi, huszadik borversenyén

A sárbogárdi-sárszentmiklósi borversenyen három „nagyaranyérmet” adott ki a zsűri. A nagyaranyak Kálozra, Sárbogárdra és Soponyára kerültek.

V. Varga József

Herczeg Gyöngyi (b), Kósa Ilona Anna és Hegedüs Tamás

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Nagy a csönd Horváth István rétszilasi terciáján, sehol semmi mozgás. Néhány autó parkol csupán a füves térségen, árválkodik a présház és a nádtetős terasz is. Aztán látom ám, hogy Szilveszter János, a házigazda borbarátok elnöke baktat felém.

– Hol vannak az atyafiak? – pillantok körül. – Elkéstél, a népek túrára indultak a szőlőkben, míg a zsűri a bírálatot végzi, körülnéznek kicsit a pincékben, és persze a nemes nedűket is megkóstolják – hangzik a válasz.

A Sárbogárd-Sárszentmiklósi Borbarát Kör jubileumi, 20. borversenyére 106 minta érkezett a térségből. A helybéliek számos barátjukat köszöntötték az összejövetelen Csepelről, Dunaföldvárról, Lepsényből, Kálozról, Simontornyáról, Soponyáról és Székesfehérvárról.

Herczeg Gyöngyi (b), Kósa Ilona Anna és Hegedüs Tamás
Fotós: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

– A pince titkok őrzője, a természet örökös körforgását jelképezi – húzta alá a zsűri elnöke, Herczeg Gyöngyi, az Észak-Tolnai Hegyközség hegybírója. – Jó év volt a tavalyi, szépek a borok – állapította meg az asztalelnökökkel egyetemben, bár mellette azért a gondokra is felhívta a gazdák figyelmét.

Amint a simontornyai illetőségű hegybíró hölgy, úgy Ulcz Gyula, a Soponyai Borgenerálisok Borrendje nagymestere és Hegedüs János, a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend alkancellárja is visszatérő, illusztris vendége a bogárdi borversenyeknek. Az ítészek három kategóriában értékeltek: a fehérborok versenyében 5 arany, 23 ezüst, 11 bronz és 6 oklevél; a rozék között 3 arany, 3 ezüst és 4 bronz; a vörösborok megméretésén pedig 10 arany, 23 ezüst, 12 bronz és 6 oklevél született. Nagyaranyat érdemelt a sárbogárdi Csőgör Lajos vegyes vörösbora, a soponyai Kovács Mihály rajnai rizlingje és a kálozi Szabó Gábor cabernet franc + merlot bora.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában