Kukakultúra

2018.05.10. 20:00

Tegyük tisztába közösen Székesfehérvár területét!

Csütörtökön lakossági megkeresés érkezett szerkesztőségünkhöz. Egy idős férfi személyesen fáradt be hozzánk, hogy elmondja, pár napja valaki nagyobb mennyiségű hulladékot borított le a kórház háta mögött, a Bem József utca kanyarodójánál, ahol az egykori sínek nyomvonala a Budai úthoz átvezet.

Sági Zoltán

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Mint elmondta: elsőként az önkormányzathoz ment bejelentést tenni, ahol közölték vele: épp nincsen ügyfélfogadás. Számunkra fontos, hogy portálunk a helyi közösségek hangján szóljon, mi sem volt természetesebb hát, mint a lehető leggyorsabban utánajárni a helyzetnek.

Elkeserítő a látvány

Az arra járót szomorú látvány fogadja: nyomtatók, tonerek, vegyszeres flakonok hevernek könyvek és plüssállatok társaságában, sőt: kidobott sírfeliratot is találtunk – amihez nincs mit hozzáfűzni. Talán csak annyit, hogy meglehet: az egyébként igen elhanyagolt környezet maga is vonzza az efféle szabályszegést.

Az esettel kapcsolatban Pápai Esztertől, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs referensétől megtudtuk: amennyiben valaki ilyen jellegű tevékenységet észlel, azt jelezheti akár a jegyzőnél, akár az önkormányzatnál, de bejelentést tehet a rendőrségen is. A hatóságok, egymás hatásköreinek ismeretében, kölcsönösen értesítik egymást.

Az illegális hulladéklerakást a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodáján lehet bejelenteni, tájékoztatott az Önkormányzat. Amennyiben a hulladéklerakó személye nem ismert, akkor a vonatkozó törvény értelmében a hulladékot az ingatlan tulajdonosa köteles elszállíttatni, és igazolni, hogy hulladéklerakóra vitte a szemetet. Ha a hulladékot elhelyező személye ismert, akkor hatósági eljárásban kerül felelősségre vonásra. Ha a hulladékot közterületen vagy önkormányzati magáningatlanon rakják le illegálisan, akkor a Városgondnokság szállítja el.

Fotós: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Te Szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért!

Különös aktualitást ad a bejelentésének az, hogy e hétvégén, május 11-12-én van az ország hulladékkezelőinek nyílt napja is. A „Kukakultúra” fantázianévre hallgató országos rendezvényt a Hulladékgazdálkodók Országos Szövetsége és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége is támogatja, szervezője pedig a „Te Szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért!” mozgalom. A pénteki és szombati nyílt napok célja, hogy a szelektív hulladékkezelést népszerűsítse, és a környezettudatos magatartásra nevelést támogassa.

Fotós: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A Depónia szeptemberben

Fejér megyében ehhez a kezdeményezéshez a Depónia Kft. sajnos nem csatlakozott, sőt: az egész megyében egyedüliként csak a Várpalotai Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft., akiknél az előre bejelentkezettek testközelből ismerkedhetnek a szelektív hulladékgazdálkodás előnyeivel. A teljességhez tartozik azonban, mint Steigerwald Tibortól, a Depónia ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a fehérvári hulladékgazdálkodó szintén szervez hasonló nyílt napot, amelyre majd szeptember elején kerül sor. A lakossági bejelentéssel kapcsolatban az ügyvezető elmondta: a jogellenesen kihelyezett hulladék eltávolítása Székesfehérváron nem közüzemi feladat, így az nem az ő hatáskörükbe tartozik. Az biztos azonban, hogy az arra járók, a Bem József utca végében, helyi nyílt nap hiányában is testközelből tanulmányozhatnak egy törvénytelen, egészségkárosító és mélységesen szégyenletes gyakorlatot. A mi helybeli „kukakultúránkat”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában