megszentelték a kalácsot

2018.07.09. 16:00

Szent Iván-napi búcsú és nemzetiségi nap a templomkertben

A szerbek hagyományos ünnepének, az Iván-napi búcsúnak és az idei nemzetiségi napnak adott otthont vasárnap a Rác utcai szerb ortodox templom és annak kertje.

S. Töttő Rita

A Rác utcai szerb ortodox templom kertje adott otthont a vasárnapi eseményeknek

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Se nem meleg, se nem hideg – épp kellemes időjárás köszöntött vasárnap a szerb hagyományok egyik legfontosabb ünnepére, a nyári napforduló időszakát jelző Szent Iván napi búcsú napjára. A palotavárosi skanzen szívében található szerb ortodox templom kinyílt az érdeklődők előtt, hogy Szent Iván napjára emlékezve vegyenek részt a több órás ünnepi püspöki misén.

 

A Szerb Nemzetiségi Önkormányzat szervezte eseményen a szerb ortodox egyház nagyívű istentiszteletének csodálatos hátteret nyújtott a Szent János – vagy ahogy a szerbek mondják: a Szent-Iván – templom barokk miliője, melynek középpontjában a faltól-falig, földtől-plafonig érő csipkés, rokokó ikonosztáz állt. Közben pedig a szépen nyírt füvű udvar ünnepi asztalán már türelmetlenül várták a hagyománytisztelő seregletet a nagy, kör alakú ünnepi kalácsok, melyek a szertatás végén püspöki szentelésben részesültek.

A Rác utcai szerb ortodox templom kertje adott otthont a vasárnapi eseményeknek
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az idei évben azonban kettős alkalom nyílt az ünneplésre: a szerbek fehérvári „otthonában” kerülhetett sor a néhány éve elfeledett nemzetiségi nap újjászületésére is. Egy uniós támogatásnak köszönhetően ugyanis ismét lehetőség nyílt a környékbeli nemzetiségek bemutatkozására – mondta el Gonda Emma, a Magyarországi Alkotóművészek Egyesülete (M-art)-art és a Népművészetek Országos Egyesülete által megálmodott program szervezője. Kirakodóvásár, gyerekeknek szóló kézműves foglalkozások, bemutatók várták a nemzetiségi napra érkezőket, a délután folyamán pedig nemzetiségi fellépők szórakoztatták a közönséget a nagyszínpadon. Érkeztek sváb, görög és szerb táncegyüttesek, zenélt Varró János citerán és tekerőn, a záróakkord pedig a Flare Beas devecseri roma zenekar fellépése volt, amelyben gitáros, tamburás, kanalas, ceglédi kannás és egy dobozverő hozta a fergeteges hangulatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában