Több mázsányi hal éli vígan életét a tóban

2018.08.25. 07:00

Életteli földi paradicsom a táci horgásztó

Soponya felől Tácra érkezvén egy gyönyörű tó fogadja a látogatót. A nádassal és fabódékkal feldobott környezetben piknikezők és horgászok egyaránt megtalálhatják számításaikat.

Szanyi-Nagy Judit

A vezetőség által megtervezett, jóváhagyott nádtetős kiülőket a helyi horgászok készítették

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Az idilli környezetbe magunk is egy horgászverseny idején látogattunk. Az efféle megmérettetést – hasonlóan a halakhoz – nem mindig lehet kifogni, hiszen leginkább ad hoc jelleggel szervezik meg. Pontosabban, amint Kontra Lajos egyesületi elnök megfogalmazza, az elsősorban megcélzott alkalom a Floralia, s így a többnapos ünnep, de ez sem jelenti azt, hogy ez az időpont minden évben állandó.

Amikor a versenyek menetéről kérdezem, elmondja, ilyenkor a felnőtt horgászok versengenek. A mérlegelés pedig igazán különleges módon zajlik náluk.

Kontra Lajos vezeti a horgászokat
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

– Ha valaki nemes halat, például pontyot, csukát vagy amurt fog, a segítőink azonnal mérlegelik, hiszen ezeket a példányokat a lehető leggyorsabban visszatesszük a tóba. Az egyéb halak, úgymint a kárász, keszeg, gyűjtögethetők a verseny folyamán, azokat csak a végén mérjük le – magyarázza Lajos, hozzátéve, a díjazást tekintve csak az összsúly számít, halfajtától függetlenül. Jutalmat a dobogós helyezettek, valamint különdíjat a legnagyobb halat fogó egyén kap. Az imént felsorolt halfajták persze közel sem fedik le az összes, tóban fellelhető példányt.

Mint az elnök mondja, majdnem minden halfaj megtalálható itt a hagyományos pontytól a harcsán, compón át a koi pontyig. A tokhal kivétel, azt kevésbé preferálják, ugyanis nagyon kényes. De a tó nagy halakkal is telített, nem ritka a 7 kilogramm körüli ponty; amely részint annak köszönhető, hogy évente 8–10 mázsa halat telepítenek a vízbe. A Lajos által vezetett Táci Horgász Egyesület 2002-ben alakult meg, ő azóta elnöke a szervezetnek. A taglétszám minden évben változó, de az 50–60 főt elérik. A felnőttek mellett ifjúsági és gyermekhorgászok is vannak az egyesületben, nagyjából tízen.

A vezetőség által megtervezett, jóváhagyott nádtetős kiülőket a helyi horgászok készítették
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A tó körüli területet az önkormányzattól bérlik, az ezzel kapcsolatos szerződést először ötévente újították meg, azonban legutóbb 30 évre sikerült lekötniük a területet. A horgászversenyen kívül a saját berkeikben kárász- vagy harcsafogó megmérettetést, esetleg esti horgászatot is szerveznek. Idén egy villanyórát szereltettek fel a területen, megteremtve az áramvételezési lehetőséget.

Ezenkívül kamerarendszert szeretnének kiépíttetni, hogy a tókörnyék teljes mértékben védett – randalírozástól és engedély nélküli horgászattól mentes – legyen. Ehhez nonprofit szervezetként próbálnak támogatást szerezni. A területet általában közmunkások tartják karban – ők füvet vágnak, szemetet szednek –, de előfordul, hogy a tagok társadalmi munka keretében szépítik a környezetet. Ha horgászni nem is, egy jó piknikre érdemes kilátogatni ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában