Bizony nem minden fénylik, ami arany

2019.02.13. 14:30

Továbbra is támogatott lesz a rendkívül kártékony szőlőkabócák elleni küzdelem

FMH-információ A Földművelési Minisztérium 2016-os rendelete alapján továbbra is lehet kérelmet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz annak a gazdának, akinek meggyűlt a baja a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó fitoplazmával, illetve a betegséget terjesztő amerikai kabócákkal.

Palocsai Jenő

Jó év és jó évjárat ide vagy oda, a betegségek mindezt nem veszik figyelembe

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Szinte a legtöbb nagy területeken szőlőt termesztő gazda, illetve gazdasági társaság ültetvényein megkezdődött a metszés. Egyre több táblában láthatunk barna vagy rőt vesszőhalmokat, és ha igaz a régi öregek megfigyelése, akkor jó év lesz az idei, hiszen sok a venyige és szépek, egészségesek a levágott növényi részek. Persze ez nem szentírás, hiszen azt is mondják azok, akik ebben dolgoznak évről évre, hogy a szőlő állapota hiába ígéretes, sokat alszik még a szabad ég alatt.

A betegségek áttelelő képletei szunnyadnak a hó alatt

Jó év és jó évjárat ide vagy oda, a betegségek ezt nem veszik figyelembe, így terjednek, ahol csak tudnak. A gombákkal és a molyok hullámokban történő támadásával majd akkor kell foglalkozni, ha kipattantak a rügyek. A sárgaságot okozó fitoplazma elleni védekezés még nem vagy csak nehezen megoldott. Legtöbbször már csak az segít, ha kivágja a gazda a korábban féltve őrzött és pátyolgatott tőkét, és eltüzeli, hogy megfékezze a terjedést. A betegséget terjesztő amerikai szőlőkabócák azonban ezzel keveset törődnek, hiszen mindig lesz közöttük olyan, amelyik kényelmesen áttelel, és így képes folytatni áldásosnak nem mondható tevékenységét. A halálra ítélt szőlők a tűz martalékai lesznek, és velük együtt válik füstté a sok beléjük fektetett munkaóra is, hatalmas lélektani és anyagi károkat okozva. A vegyszeres védekezésnek is megvannak az eszközei és használható csodaszerei, de ezek is jelentős többletkiadást jelentenek. Ezeket a károkat próbálja enyhíteni ez a támogatási rendszer, amelynek remélhetően olyan hatása is lesz, hogy ha minél többen élnek a lehetőséggel, annál kevésbé terjed a betegség és a bogár.

Jó év és jó évjárat ide vagy oda, a betegségek mindezt nem veszik figyelembe
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Negyedik éve adott ez a megelőzést előmozdító lehetőség, és idén is március 1-jétől nyújtható be támogatási kérelem az amerikai szőlőkabóca elleni védekezéshez. Fontos tudni, hogy csak és kizárólag március 1. és 31. között lehet támogatási kérelemmel fordulni a Magyar Államkincstárhoz. Tartani kell a szabályt, ugyanis március 1. előtt, illetve a március 31-ét követően benyújtott támogatási kérelmet a kincstár mérlegelés nélkül visszautasítja.

A központi szándék a védekezési időszakban a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédő szer vételárához vagy a gépi bérmunka szolgáltatás formájában elvégzett növényvédelmi költségeihez nyújt 75 százalékos vissza nem térítendő támogatást. Ennek mértéke legfeljebb 12 ezer forintot jelent hektáronként. Számolni kell azzal is, hogy a támogatás szőlőtermelőnként nem haladhatja meg a 240 ezer forintot.

Kérelmet lehet benyújtani

Természetesen akadhatnak kiemelt elbírálás alá eső helyzetek is, ugyanis a korlátozás alól kivételt jelentenek a Nébih által prebázis, bázis vagy certifikált kategóriájúként elismert és nyilvántartásba vett nemes és alany szaporító alapanyagot előállító területek, valamint a szőlőoltvány-iskolában nevelt, szőlőültetvény létesítésére alkalmas ültetési anyag előállítására szolgáló szőlőültetvények.

A támogatás jogosultja a szőlőtermelő vagy a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződés, amelynek a szőlőtermelő tagja. A támogatásra jogosult a tárgyévben csak egy támogatási kérelmet nyújthat be, kizárólag postai úton a kincstár piaci és nemzeti támogatások főosztálya részére. A kifizetési kérelem benyújtási határideje augusztus 15.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában