Nekik Fehérváron át vezet az út Brüsszelbe

2019.03.20. 07:00

Fehérváron zajlott le a Modell Európai Parlament XVII. Nemzeti Ülése

Az elmúlt hat napon Fehérváron zajlott le a Modell Európai Parlament XVII. Nemzeti Ülése.

Majer Tamás

Deutsch Tamás úgy látja, a magyaroknak fontos az európai együttműködés

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A Teleki iskola volt a házigazda. Jöttek ifjak Budapestről, Győrből, Miskolcról, Szegedről, Szentendréről és Szolnokról is. Különböző uniós államok bizottságait eljátszva vitattak meg európai fókuszú kérdéséket. Egyfajta vetélkedő volt ez. A keddi záró eseményen Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő jelentette be a fődíjat: összesen 25-en kaptak – felkészítő tanáraikkal közös – brüsszeli tanulmányutat. 16-an vehetnek részt a MEP budapesti regionális, valamint máltai és stockholmi nemzetközi ülésein.

– Minden ellenkező híreszteléssel szemben, mi, magyarok nagyon nagy hívei vagyunk az európai együttműködésnek – kezdte mondandóját a protokoll után.

– Az Európai Unió legkülönbözőbb intézményei által megrendelt felmérések alapján azon európai közösségek közé tartozunk, akik körében nagyon nagy az elismertsége az európai együttműködésnek, és nagyon nagy a bizalom iránta

– fogalmazott Deutsch Tamás, s hozzátette, nemcsak anyaországiak, hanem a határon túl élő magyar nemzeti közösséghez tartozó európai polgárokra is igaz mindez.

– Ha ennek az együttműködésnek az intézményi formáit vizsgáljuk az Európai Unió működésével kapcsolatban, mi, magyarok – mint ahogy a franciák, a luxemburgiak, az észtek vagy a horvátok – már sokkal kritikusabbak vagyunk – tette hozzá a fentiekhez.

Vargha Tamás államtitkár, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a májusi európai parlamenti választás egy lehetőség nekünk, magyaroknak – illetve a közép-európaiaknak, a Visegrádi Négyek országainak is – arra, hogy tovább építsük a mi Európánkat.

Deutsch Tamás úgy látja, a magyaroknak fontos az európai együttműködés
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere megragadta az alkalmat, hogy a MEP-es diákok figyelmébe ajánlja a város felsőoktatását. – Várunk titeket vissza! – fogalmazott.

A Teleki-iskola vezetője, Ráczné Kálmán Anikó olyan 21. századi képességeket sorolt, amelyeknek birtokában kell lennie a mai fiataloknak: kifogyhatatlan lelkesedés, hihetetlen intelligencia, profi bizottsági munka, demokratizmus, kiváló háttértudás, kulturált vitakészség, átgondolt érvrendszerek. Kifejezte, ezekben is fejlődhettek az elmúlt napokban a fiatalok.

Európai uniós országok bizottságait eljátszva vitatkoztak kulturáltan, szabályokat követve az ország számos pontjáról Fehérvárra érkező középiskolások
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Heincz Barnabás az ülés elnöke szerint sok lexikális tudást és tapasztalatot szedhettek magukra a résztvevők. Kiemelte, hogy a rutinosabb MEP-esek a saját szemükkel tapasztalhatták meg, hogy generációváltás zajlik le köreikben. – Érdekes a gondolkodásmódjuk, érdekesek voltak a beszédeik – mondta az újakról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában