Igazi küldetés lett a buliból

2019.03.18. 20:00

Gördülő Tánccsoport: a kerekesszékes táncosoknak is része van a szemléletváltásban

A kezdeményezés 1999-ben bulinak indult, mára küldetéssé nőtte ki magát – többek között ez is kiderült a Gördülő Tánccsoport jubileumi rendezvényén az agárdi Tóparti Rehabilitációs Központban.

Borsányi Bea

Kató László, alapító tag, Sárai Rita, művészeti vezető és Soltész Miklós, államtitkár

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az elsődleges célunk annak idején az volt, hogy legyen egy olyan klub, ahol a kerekesszékesek jól érezhetik magukat, ahová eljárhatnak táncolni és nem otthon a négy fal között sajnálják magukat. Annak idején a Margit-szigeten volt az első fellépésünk és csak a sokadik szereplés után döbbentünk rá arra, küldetést teljesítünk, pozitív utat mutatunk nemcsak a sorstársaknak, de az ép embereknek is – mondta el Sárai Rita, a tánccsoport művészeti vezetője, amikor arról kérdeztük, hogy jött létre a kizárólag kerekesszékesekből álló tánccsoport, amelynek repertoárján a legkülönfélébb stílusú és műfajú táncok szerepelnek a néptánctól a modern showtáncig.

Kató László, alapító tag, Sárai Rita, művészeti vezető és Soltész Miklós, államtitkár
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Szabadidős programjaik közül kiemelkedik a Velencei-tónál szervezett integrált Családi Vitorlás Nap, valamint a Gördülő Élménynap, amelynek keretében kirándulásokat, városnéző sétákat, túrákat szerveznek. Sárai Rita azt is elmondta, szeretnének az idén egy jubileumi turnét szervezni az országban, ahol bemutatnák a tánccsoportról készült két filmet, valamint élőben is fellépnének az egyes helyszíneken.

A vasárnapi eseményen a résztvevőket Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke is köszöntötte. Rövid beszédében kiemelte, az elmúlt 10 évben pozitív szemléletváltozáson ment át a magyar társadalom a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban, amelyben nagy szerepe van a civil szervezeteknek. Ugyanakkor a kormányzat is igyekszik támogatni ezt a réteget, sok fejlesztés történt például a korai fejlesztés területén és folyamatban van egy 16 milliárd forintos beruházás, amelynek keretében 12 fős otthonok épülnek, hogy a fogyatékkal élők méltó körülmények között élhessenek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában