Nők a Tudományban

2019.05.02. 11:30

Egy nap a lányokért az óbudai egyetemen

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara április 30-án, kedden a műszaki területek iránt érdeklődő felső tagozatos és középiskolás lányok számára szervezett kedvcsináló nyílt napot.

Sági Zoltán

A hölgyek a műszaki pályán is megállják a helyüket

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az alkalom az országos „Lányok napja” rendezvényeihez kapcsolódott. E napon fi atal lányok ezrei szerezhetnek életre szóló inspirációt a pályaválasztáshoz, ugyanis megnyílik előttük a reáliák birodalma, és az ország legjobb vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei engednek bepillantást a kulisszák mögé. Ami nem csoda, hiszen nagy potenciál rejlik a női munkaerőben!

– A Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) minden év áprilisának végén rendezi meg ezt az országos napot, a műszaki és a természettudományos ismeretek iránt érdeklődő felső tagozatos és középiskolás lányok számára – erősítette meg Seebauer Márta docens, az Óbudai Egyetem oktatási dékánhelyettese, aki kedden reggel 9 órakor személyesen fogadta a város általános és középiskoláiból érkező diáklányokat, akik megtöltöttek egy főiskolai szemináriumi termet.

– A tapasztalat azt mutatja, hogy akiket sikerül becserkésznünk, azok nem teljesítenek rosszabbul, sőt, azok a hallgatói csoportok, ahol vegyesen vannak fiúk és lányok, átlagosan jobb tanulmányi eredményeket érnek el – hangsúlyozta az Alba Regia Műszaki Kar Mérnöki Intézetét is igazgató oktatási dékánhelyettes, aki elmondta még: újabban a munkaadók és az oktatási intézmények is egyre nagyobb igyekezettel próbálják felkelteni a lányok érdeklődését. Nem csoda, hiszen nagy potenciál rejlik a női munkaerőben, amit az a tény is mutat, hogy jelenleg még csak mintegy 10 százalék körül van a nők részesedése a műszaki és természettudományos felsőoktatásban, illetve a technológiai pályákon.

A hölgyek a műszaki pályán is megállják a helyüket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szemináriumi teremben helyet foglaló lányok között kezdte a napot a programozást oktató Nagyné Hajnal Éva is, és már a köszöntő utáni első pillanatok igazi érdekességgel lepték meg az érdeklődő diáklányokat. Udvardy Péter docens a Titkok Házából a nyílt napra – kedvcsinálónak – magával hozta ugyanis a japán Zorát, a programozható, humanoid robotlányt, aki bármilyen ügyes is, még közel sincsen minden lehetséges képességének birtokában. Hiányosságait talán épp az érdeklődő lányok egyike fogja majd egy napon tökéletesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában