Egybegyúrva, mint a tészta

2019.05.06. 20:00

A mezőszentgyörgyi közösségért végzett munkájuk eredménye nélkülözhetetlen

Iskolaigazgatót, süteménybajnok kreatív közösségi embert, az egyházközség korábbi gondnokát és a nyugdíjasklub vezetőjét is kitüntette a helyi önkormányzat.

Majer Tamás

Szabó László (b4) Mezőszentgyörgyért kitüntető plakettet, Orbán Istvánné (b1), Vida Gyula (b2) és Tóth Istvánné (b3) kitüntető oklevelet kaptak Fotó: szervezők

Szabó Lászlónak kitüntető plakettet adományoztak. Az iskolaigazgató munkája mellett a település közéletében is szerepet vállal. Több mint 25 éve önkormányzati képviselő, sőt a katolikus közösségnek is oszlopos tagja, diakónusként tevékenykedik az egyházközségben.

– Szabó László 1983 óta tanára, 1990 óta igazgatója az Eötvös Károly Általános Iskolának. Vezetése alatt ez a kis falusi iskola példájává vált a közösségi összetartásnak, a kreatív megoldásoknak, az új módszerek bevezetésének. Kevés az ilyen iskola, ahol a problémákat nem a szőnyeg alá söprik, hanem megoldják, sőt jövőbe látó gondolkodással elébe is mennek. Szabó László rengeteg időt és energiát fektetett abba, hogy a közösség meg tudja valósítani céljait – hangzott el laudációjában.

Orbán Istvánné kitüntető oklevelet kapott. Az elismerést nyújtó szentgyörgyi önkormányzat a településért végzett lelkes, kreatív, önzetlen és önkéntes munkáját méltatta. – Minden közösségnek szüksége van egy olyan emberre, aki odafigyel arra, hogy kellemes környezet vegye körül és még finom süteményekkel is kényeztet. Szerencsések vagyunk, mert nekünk van egy ilyen emberünk: Orbán Istvánné Katika. Mindenki ismeri szeretettel és tisztelettel teli személyiségét, a szépség iránti rajongását, a finomságok elkészítéséhez való tehetségét. Aktívan részt vesz a falu életében, kreatív ötleteivel segíti széppé tenni a falu környezetét, nagy gondossággal és szeretettel ápolja településünk virágait. Minden rendezvényen találkozhatunk a finomabbnál finomabb süteményekkel, amelyek az ő keze munkáját dicsérik – köszöntötték hálásan az asszonyt.

Szabó László (b4) Mezőszentgyörgyért kitüntető plakettet, Orbán Istvánné (b1), Vida Gyula (b2) és Tóth Istvánné (b3) kitüntető oklevelet kaptak
Fotó: szervezők

Az 1795-ben épült mezőszentgyörgyi templom 2004 és 2011 között nyerte vissza eredeti pompáját. Ennek a munkának volt részese Tóth Istvánné, aki 1992-től volt a Mezőszentgyörgyi Református Egyházközség presbitere, majd 2000-től 2018-ig az egyházközség gondnoka.

– Teadélutánok, templomi koncertek, alapítvány létrehozása és rengetek kilincselés: ez kellett ahhoz, hogy összegyűljenek az adományok a templom felújításához, a pályázati összegek kiegészítéséhez. Ennek a munkának a motorja Tóth Istvánné volt, aki sosem felejtett el köszönetet mondani az önzetlen segítségért, az adományokért – idézték föl érdemeit a díjátadók a kitüntető oklevél átadása előtt.

Vida Gyula tősgyökeres mezőszentgyörgyiként vállalta fel azt a feladatot, hogy összefogja a mezőszentgyörgyi szépkorúak korosztályát. 2004-ben lépett be a nyugdíjasklubba, először pártoló tagként, majd 2006-tól rendes tagként. 2012-ben vette át a klub vezetését.

– Nehéz egy ilyen közösséget vezetni, mert a nyugdíjasklub több egy egyszerű civil szerveződésnél; a nyugdíjasklub a múlt egy darabja a jelenben, át kell adniuk a felhalmozott tudást és tapasztalatot, hogy hagyományaink továbbélhessenek. A közösségben eltöltött évek alatt Vida Gyula széles körű tapasztalatokat szerzett a klub működésével kapcsolatban. Tervekkel és határozottsággal vágott bele annak irányításába, és vezetése alatt a nyugdíjasklub megújult – összegezték Vida Gyula érdemeit. Ő is kitüntető oklevelet kapott.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában