Önkéntesek jöttek, festettek és felújítottak

2019.06.26. 14:00

Sajátos nevelési igényű gyermekek számára tették szebbé a velencei kollégiumot

Az elmúlt harminc év egyik legnagyobb mértékű önkéntes munkával megvalósuló felújítási projektje zajlott a Dr. Ranschburg Jenő-iskolában Velencén a napokban. Jöttek, festettek, javítottak, és új bútorokat hoztak.

S. Töttő Rita

A cég munkatársai nagyszabású felújítást végeztek és számos bútort hoztak az iskola kollégiumába Fotó: Igari Balázs

A velencei Dr. Ranschburg Jenő Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény rengeteg sajátos nevelési igényű gyermek számára jelent igazodási pontot a mindennapokban. Az intézmény kollégiuma, ahol három- (!) és huszonhárom éves kor közötti gyerekek, fiatalok kapnak elhelyezést, pedig nemritkán az otthonukat pótolja, amikor arra van szükség egy-egy élethelyzetben.

Sok esetben ez az egyetlen biztos pont a gyermekek életében

– Sok esetben a gyerekek életében ez az egyetlen biztos pont ahhoz, hogy a nyugodt iskolába, óvodába járás biztosítható legyen – fogalmazott Czirákiné Fekete Ilona intézményvezető, aki sokat mesélt a kollégiumban élő fiatalokról, akik közt van óvodás lakó éppúgy, mint huszonéves fiatal.

Nem ritka, hogy megkérdezik: vasárnap este visszajöhetek? A fiatalok, akik a gyermekvédelmi alapellátás keretében élnek itt, sok élménydús pillanatot élnek meg tehát a velencei kollégiumban, amely most, a pedagógusok és a diákok nagy örömére, jelentős megújuláson mehetett keresztül, mégpedig egy angol cég önkéntes csapatának munkája nyomán. Hatvan fővel érkezett a csapat, az Önkéntes Központ Alapítvány szervezésében, és a kollégiumban végeztek felújítási munkálatokat. Tizenkét hálószobában kifestettek – de nem is akárhogy! Csodás, színes alkotások kerültek a falakra, amelyek a gyerekek életébe hozhatnak majd derűt a mindennapokban.

A helyes, kedves gyermekrajzok mellé pedig vadonatúj, matracos emeletes ágy került minden hálóba, de hoztak az önkéntesek heverőket is. Sőt, a javítandó szekrényajtókat szintén rendbe tették – sorolta az intézményvezető asszony, aki hálával telve mesélt arról, milyen fontos az ilyen segítség.

A cég munkatársai nagyszabású felújítást végeztek és számos bútort hoztak az iskola kollégiumába Fotó: Igari Balázs

Már csak azért is – tette hozzá –, mert így a nyár idején kevesebb a pedagógus és a diák, így a parkban, kertészetben nehezebb rendben tartani a terepet. Az önkéntesek ugyanis ebben is segítettek.

Máskor is érkeztek már csapatok az iskolába az alapítványon keresztül, így valósulhatott meg korábban a kerítésfestéstől kezdve a korrodált elemek lecserélésén át a padok kihelyezéséig sok minden az intézményben. A mostani felújítással pedig – amely az elmúlt harminc év legnagyobb szabású önkéntes projektje volt az iskolában – a kollégiumi részt is sikerült felzárkóztatni a többi részhez. A felső szintet ugyanis pályázati forrásból sikerült bizonyos mértékig felújítani nemrégiben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában