Világbajnokság avatja az új pályát

2019.08.09. 07:20

Jelentősen javultak a körülmények a VVSI sukorói komplexumában

Rohamtempóban halad az evezőspálya kialakítása, hogy a végső határ­időig, az Evezős Masters Világbajnokság szeptember 11-i rajtjáig már minden a legnagyobb rendben fogadja a sportolókat, a sportvezetőket és az érdeklődőket a helyszínen. A részletekről Deák Csaba, a Velencei-tavi Vízi Sportiskola (VVSI) ügyvezető igazgatója csütörtökön számolt be lapunknak.

Tihanyi Tamás

Az új partfal és aszfaltút már tegnap kedvezőbb körülményeket biztosított a sukorói pályán a versenyzőknek és a nézőknek Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A sukorói partszakaszon nagy­jából egy esztendeje kez­dődött el a nagyszabású partrekonstrukció, amelynek ered­ménye egy minden szempontból színvonalas, komoly nemzetközi sporteseményeknek is méltó otthont adó létesítmény születése kell, hogy legyen. A versenypálya felújítási munkálatai megfelelő ütemben haladtak, így egyebek mellett előbb elkészült a partmenti út ágyazata, a felső murvarétegre pedig kétezer méter hosszúságban már le is terítették az aszfaltburkolatot. A pálya mentén konténeres vizesblokkokat alakítanak ki, amelyek a világbajnokság után is hosszútávon szolgálják majd a létesítmény látogatóinak kényelmét. Időben elkészül a céltorony melletti háromszáz férőhelyes, könnyűszerkezetes lelátó. A látványos külsejű torony mögötti félszigeten a kiszolgáló egységek, bemelegítő sátrak ugyancsak a helyükre kerülnek.

Az új partfal és aszfaltút már tegnap kedvezőbb körülményeket biztosított a sukorói pályán a versenyzőknek és a nézőknek Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az Evezős Masters Világbajnokság szervezői egyébként rekordrészvételre számítanak, amire a velencei-tavi házigazdák a pálya kempingjének felújításával, a világítás és a kiszolgáló egységek korszerűsítésével, modern sá­tor­helyek kialakításával készülődnek. Egyet Deák Csabáék jelenleg biztosra vesznek: amikor az újjászületett sukorói evezős versenypálya indító lámpái szeptemberben felvillannak majd, a jelentős építkezésnek nyoma sem látszik már. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Velencei-tó tel­jes partfalfelújítása során nagy­jából harminc kilométer hosszan építteti át a tó partját. Ebből megközelítőleg három kilométer az, amely a VVSI sukorói-velencei versenypályáját érinti. A felújítás során a pálya teljes hosszán, azaz mintegy kétezer méteren bontották el a függőleges partfalat, hogy helyette rézsűs, rakott kőből állót alakítsanak ki. Ennek azért van jelentősége, mert a hullámokat az ilyen partfal szinte teljesen elnyeli, s így válik professzionális sportolásra, nemzetközi szintű versenyzésre és eredmények elérésére jóval alkalmasabbá a helyszín. Ezt adtuk hozzá az eredményekhez, a többi már a sportolókon múlik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában