Jövőre ők jönnek majd

2019.08.09. 11:30

Tizenöt éves testvérségüket ünnepelte Kincsesbánya és Koronka

Címkék#koronka

A székelység és a magyarországi magyarság közötti testvéri kapcsolatok ápolásáért a kincsesbányai delegáció minden érkező családja elismerést kapott Erdélyben, a Maros megyei Koronkán Takács Szabolcs István polgármestertől.

Szolga Réka

A Fejér megyei csoport ellátogatott a csíki sörgyárba, ahol korlátlan sörfogyasztással lepték meg őket

Habár Románia uniós csatlakozását követően az Erdélybe látogatók számára érthetetlen, vajon az EU kisebbségi jogvédőinek látóhatárán az anyaországtól elszakított magyarság miért esik kívül, a Nyárádmente varázsa, a székely testvéreinknél tapasztalt bensőséges és szeretetteljes fogadtatás feledteti a Marosvásárhely vagy Kolozsvár környékén szaporodó román zászlókat, és a meg nem hallott magyar köszönéseket a boltokban, benzinkutakon. Az uniós csatlakozás óta még jobban elnyomják a magyarokat, tudtuk meg, hiszen a diplomáért küzdő magyar fiataloknak például felsőfokú román nyelvvizsgát kell tenniük, de természetesen az üzletekben sem lehet magyar nyelven kérni továbbra sem.

Jövőre a koronkaiak érkeznek majd Kincsesbányára

Kincsesbánya és Koronka testvérkapcsolata tizenöt esztendős születésnapjára érkezett Erdélybe a kis magyar delegáció, Takács Szabolcs István polgármester a koronkai községi napok apropóján hívta meg a helyben már többnyire ismert családokat. Bajkai János Kincsesbánya polgármestere, illetve valamennyi kincsesbányai család elismerő okleveleket kapott Koronkától, s az átadón elhangzott: ez a kapocs 15 éve született, de a jövőben is éltetjük, halhatatlan marad. Mint kiderült, korábban Nagy Zoltán kincsesbányai vállalkozó segítségével köttetett e testvértelepülési kapcsolat, az akkor hivatalban lévő Nagy Márton koronkai, s az azóta is regnáló Bajkai János kincsesbányai polgármester közreműködésével, akik e felemelő, évtizedet meghaladó jubileum alkalmából is jó egészségben jelen voltak a közös ünneplésen.

A töltött káposzta erdélyi módra finom vacsora volt a kincsesbányaiak
számára a koronkai Takács család jóvoltából Fotók: Szolga Réka

A Kincses-Koronka csapat neki is vágott Székelyföldnek, ahol Farkaslakát, Székeslyudvarhelyet és Csíkszereda környékét fedezték fel, nem utolsósorban a tiltott csíki sör gyárát, ahol az eredeti székely nedű korlátlan fogyasztásán kívül házilag készített cipóban sült csülköt falhatott az elkényeztetett látogató. Az erdélyi gasztronómia megtapasztalása a kedves vendéglátó családoknál is folytatódott, ahol helyi töltött káposztát, padlizsán­krémet, zakuszkát, puliszkát kínáltak mindennap, de a híres vármezei halastavaknál többen pisztrángot is ettek. A községi napok alkalmával táncolással, mulatozással lehetett ledolgozni a felszedett kilókat. Akik felöntöttek a garatra, azok – székelyesen szólva – karjaikkal csak „szelték a levegőt” a koronkai éjszakában.

A Fejér megyei csoport ellátogatott a csíki sörgyárba, ahol korlátlan sörfogyasztással lepték meg őket

Aggodalomra ok nincsen, Székelyföldön bőség van, talán nagyobb is, mint minálunk, a székelyek élnek és virulnak, minden magyarországi magyart szeretettel fogadnak, a két község testvértelepülési kapcsolata töretlen és örök. Kincsesbányán 2019 őszén, Koronkán 2020 tavaszán lesznek a helyhatósági választások, ez a kialakult szoros kötelék, a valódi összetartozás beszippantja majd az újakat. Jövőre a koronkai delegáció érkezik Kincsesbányára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában