Megőrizték egymás iránti szeretetüket

2019.10.27. 20:00

A Csíkvár Nyugdíjasklub megalakításának 40 éves évfordulóját ünnepelték

A negyvenéves jubileum azért is különleges, mert nemcsak néhány ember, hanem egy egész közösség életében jelentős – fogalmazta meg köszöntőjében Szabó Ildikó, Szabadbattyán újonnan megválasztott polgármestere.

V. Varga József

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A Csíkvár Nyugdíjasklub megalakításának 40 éves évfordulóját szombaton ünnepelte a művelődési házban. A jeles születésnapot együtt ülték Szabó Ildikó polgármesterrel, a nagyközség vezetésével, Greskó Gáborné Angélával, az Életet az Éveknek nyugdíjas szövetség megyei elnökével és a szervezet vezetőségének tagjaival, valamint kápolnásnyéki, kincsesbányai, móri, nagylóki, nádasdladányi, sárszentmihályi és soponyai társklubjaik képviselőivel.

Köszöntötték a Tóth házaspárt is: Jóska és Gizike 60 éve házasok, alapító tagok

A Sárrét Néptáncegyüttes, Kulcsár Imre vezetésével, ugróssal (Trianon című koreográfiájuk részletével), valamint fergetes mezőségi forgatóval nyitotta az ünnepi műsort. Játékfűzéssel, jelenettel, verssel, dallal és tánccal köszöntötték a szépkorúakat a Cifrakert Óvoda középső csoportosai és a Batthyány Lajos Általános Iskola másodikosai. A szépkorúak néptáncos csapata, Rózsa Mariann irányításával, rábaközi táncokkal készült a születésnapi ünnepre. „Ha öregasszony leszek, lilát hordok majd piros kalappal…” – Jenny Joseph 1961-ben írt, immár ikonikussá vált versét Burián Judit tolmácsolta. A Szépkorúak himnuszát együtt énekelte a sokaság, a Csíkvár kórus vezetésével.

– Az önök kis közössége együtt tevékenykedik, osztoznak egymás életében, céljaiban, törekvéseiben. Hétről hétre számítanak egymásra, várják a találkozást, tervezgetik a közös programokat – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Ildikó polgármester. – Negyven éve 1979-et írtunk, én még kislány voltam, hittem a varázslatban. De olyan szerencsében van részem, önöknek hála, hogy ma is hiszek benne, hiszen amikor végig megyek az utcán, vásárolok a boltban, vagy itt vagyok a jubileumi születésnapon, számos arcot láthatok, amelyeket lánykoromban is, és ugyanúgy üdvözölhetem önöket, mint akkor, és ugyanúgy kedvesen fogadják a köszönésemet.

Tóth Mihálynénak (b) Szabó Ildikó és Némethné Jenei Éva adta át a kitüntetést
Fotó: V. Varga

– Talán sejtem a titkot, hogy önökön miért nem fog az idő: az évtizedek során, örömben és bánatban, megőrizték az életkedvüket, egymás iránti szeretetüket, a törődést, a jókedvet. Mindezek fiatalon tartják a lelküket, és összetartozásból olyan példát állítanak nekünk, melyet követnünk kell, és érdemes is – tette hozzá a faluvezető. – Köszönöm mindazoknak, akik elindították és folyamatosan fenntartották ezt a közösséget, azáltal, hogy időről időre megjelentek és részt vettek egymás életében. Ennél többet talán nem is tehet egy ember a másikért!

A képviselő-testület Tóth Mihályné részére, a nyugdíjasklub életében és vezetésében három évtizeden át kifejtett áldozatkész munkájának elismeréseként Szabadbattyánért kitüntető címet adományozott. Az elismerést Szabó Ildikó polgármester és Némethné Jenei Éva jegyző adta át Margitkának.

– Negyven évvel ezelőtt a battyániak gondoltak egyet, és megalakították a nyugdíjasklubot, hogy együtt töltsék idejüket, beszélgessenek, megvitassák gondjukat-bajukat, együtt örüljenek, énekeljenek és táncoljanak, kiránduljanak. Ez még mindig így van, csak a tagok cserélődnek! – foglalta össze köszöntőjében Rucskáné Molnár Katalin, a klub elnöke. – Első vezetőjüknek annak idején Südi Józsefet választották; 1986-tól Burián Józsefné, Mária néni látta el az elnöki teendőket, lánya, Judit, ma klubtagunk. Tóth Mihályné 1977-től vette át a stafétát, ő 15 évig volt a klub vezetője; Margitkát aztán Siffel Istvánné követte, Marika 2016-ig vitte a klub vezetését. Legendás népdalkörük, Fehér József karnagy vezetésével, többszörös kategóriagyőztes címet gyűjtött be működésük során.

Új ruhákat varrathattak – köszönet az adományozóknak!
Fotó: V. Varga József

A klub elnöke külön is megköszönte Polyák István előző polgármester és a korábbi képviselő-testület elmúlt öt évben nyújtott segítségét. Ugyancsak megköszönte az önkormányzat és minden önkéntes adományozó támogatását, ugyanis valóra vált régi álmuk: új ruhák vásárlására, varratására nyílt lehetőségük.

– Nyugdíjasklubunknak sokrétű az élete. Hetente tartunk klubnapot, ugyancsak hetente próbálunk (ének, moderntánc és néptánc) – folytatta a klubelnök. – Rendszeresen részt veszünk az országos szövetség által szervezett kulturális rendezvényeken, a Székesfehérváron évente megrendezett KorTárs nyugdíjas Ki-Mit-Tud?-on, a megyében és megyénken kívül tartandó találkozókon. Barátainknál vizitálunk, és vendégségbe hívjuk társklubjainkat, szívesen lépünk fel a településünkön tartott rendezvényeken. Amennyiben klubtársunknak segítségre van szüksége, mindig ott állunk mellette. Kirándulunk, legutóbb például Győrben jártunk, és megcsodáltuk a Pannonhalmi Főapátságot is. Minden évben jelmezes farsangi bált rendezünk, és megtartjuk születésnapi és névnapi ünnepségeinket.

– Azt kívánom: legyetek egészségesek, vidámak és boldogok! – tette hozzá végezetül Katalin.

A klub vezetése virágcsokorral köszönte meg Tóth Mihályné és Tóth Józsefné Gizike fáradozását, akik az elmúlt években nagyon sokat tettek önzetlenül a klub közösségéért. A derűs délután és este finom vacsorával és tortázással, majd emlékidéző beszélgetésekkel, illetve tánccal és vigassággal folytatódott. Közreműködött szintetizátorjátékával Tóth Szilvia, a talpalávalót klubtársuk, Hegedüs László és barátja húzta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában