nemcsak jótékonyság, hanem nevelés is

2019.11.29. 07:25

Nem dughatjuk homokba a fejünket – A hajléktalanokra nehéz idők várnak

Átadta a Krízisközpontnak szánt adományát a Szent Imre-iskola csapata csütörtök délelőtt a Sörház téren.

Palocsai Jenő

Saját zsebpénzüket adták adományként a gyerekek Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Az esemény hátterében Csák Lajos, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda vezetője állt. Az igazgató elmondta: – A Szent Erzsébet-naphoz kötődően gyűjtést szerveztünk a szülők és a gyerekek körében. Az előbbiek tartós élelmiszerekkel, utóbbiak a zsebpénzükkel járulnak hozzá az adományhoz.

Az igazgató azt is elmondta, hogy ez nemcsak jótékonyság, hanem nevelés is, hiszen a gyerekek ilyenkor találkoznak először ilyen jellegű problémákkal, bepillantást nyerve egy eddig ismeretlen társadalmi réteg mindennapi életébe.Zsabka Attila, a Krízisközpont vezetője elmondta: – Az azonnal fogyasztható élelmiszereket kiosztjuk, de az olyan alapanyagokat, mint a liszt, a cukor vagy az olaj, az öt családot és számos gyermeket ellátó anyaotthonba, valamint a 18 férőhelyes női szállóra visszük, további felhasználásra.

Mindenképpen fontos a hajléktalanokkal foglalkozni, különösen a téli időszak közeledtével. Számuk 130 főre becsülhető, illetve a krízisközpont ennyivel tartja a kapcsolatot. Csak a köztereken élők vannak szem előtt, ám sokan külterületeken, zártkertekben vagy garázsokban húzzák meg magukat. A krízisközpont dolgozói őket próbálják elérni, figyelni és segíteni. Csak a teajárat 50–60 embert ér el naponta egy forró itallal és szendviccsel.

Saját zsebpénzüket adták adományként a gyerekek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

„Nemcsak táplálni kell őket, hanem figyelni is” – mondta a vezető. Ugyanis gyakran megesik, hogy valaki nem érkezik meg a szokásos időben, aminek a hátterében nem ritkán betegség, illetve rosszullét áll. Őket az este nyolctól tíz óráig cirkáló krízisjárat figyeli.

A negyvenegy férőhelyes férfiszálló is teljesen kihasznált, ők is kapnak rizst, tésztát és lisztet, hogy tudjanak ételt készíteni maguknak. A gyerekek 60 ezer forintot adtak össze, míg a felnőttek adományának értéke meghaladja a 100 ezer forintot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában