karácsony második napján

2019.12.27. 07:05

Áldást nyertek az enyingi újborok a Nepomuki Szent János-templomban

December 27-én van Jézus jóbarátjának, Szent János apostol evangélistának az ünnepe.

Majer Tamás

„Add, hogy akik ebből isznak, erőt és üdvösséget nyerjenek!” Fotó: Pesti Tamás

– December 27-én van Jézus jóbarátjának, Szent János apostol evangélistának az ünnepe, ezért a hagyományos János-napi boráldást is most végezzük – fogalmazott a mise elején Kallós Péter plébános.

– Nagy szeretettel köszöntöm az Enyingi Borkedvelők Rendjének képviselőit, akik sokat dolgoztak azért, hogy teremjen a szőlő, a szőlőből pedig bor váljék – folytatta azután. – Sok helyen előfordul a Szentírásban a bor, hiszen a vidámság és az öröm kifejezője. Különösen az Ószövetség időszakában volt kiemelkedő szerepe a bornak – ecsetelte. – Megköszönjük Istennek, hogy van borunk, hálát adunk érte – tette hozzá.

– Add, hogy akik ebből isznak, erőt és üdvösséget nyerjenek! – hangzott el később, a szentelés során, s felhangzott az orgona hangja, és a jelenlévők éneke.

„Add, hogy akik ebből isznak, erőt és üdvösséget nyerjenek!”
Fotó: Pesti Tamás

– A bort, amióta létezik, a lélek italának tartják az emberek. Szent János napja a magyar hagyományok szerint a bor megáldásának ideje. Hajdanán ezen a napon minden család bort vitt a templomba, a főoltár jobb oldalán álló asztalkára tették, hogy a pap áldását kérjék rá. A szentelt bornak olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is gyógyítani lehet. A szőlősgazdák a megszentelt borból a pincében minden hordóba öntöttek egy keveset, hogy ne romoljon meg a hegy leve, és a következő évben is jó termés legyen – idézte föl a néphagyományt az Enyingi Borkedvelők Rendje.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában