Hiába tabutéma, vannak, akiknek ilyen téren is elkél a segítség

2020.01.13. 15:30

Beszéljünk nyíltan a menstruációról! – Idén is elindult a nemluxustáska kampány

Egyes platformokon – például a közösségi média egyik-másik felületén – már egyre kevésbé számít tabutémának a nőket bizonyos korban havonta érintő állapot.

Szanyi-Nagy Judit

Nőként el tudja képzelni a mindennapjait fogkefe, fogkrém, tusfürdő vagy éppen betét nélkül?

Fotó: Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ehhez a #nemluxustaska kampány is hozzájárult, amely kifejezetten a női szegénységre, ezen belül pedig az úgynevezett menstruációs szegénységre hívja fel a figyelmet. A megmozdulás 2018 decemberében indult útjára három nő, Cserta Szandra, Huszka Ágnes és Kovács-Pálffy Anna összefogásából. Van, akinek neve olvasóinknak is ismerős lehet: Cserta Szandra édesapja annak az optikának a névadója, amely az országban a többi között Székesfehérváron is gyűjtőpontként üzemel. Vagyis mondhatjuk, hogy a kampány részben Fejér megyeszékhelyéről indult.

De mi is az a #nemluxustaska? A szervezők az előző megmozduláshoz hasonlóan idén is – kötött határidővel, január 31-ig – várják az egyes, az ország különböző pontjain kijelölt gyűjtőpontokon a bizonyos „nem-luxustáskákat”. Maga a „tatyó”, amely jellemzően neszesszer méretű, kikerülhet a saját gardróbunkból is – azaz úgy segíthetünk, hogy közben túladunk egy olyan tárgyon, amelyet már nem használunk. Ennek egyetlen feltétele, hogy a választott táska jó állapotú legyen. A szütyőt nem luxuscikknek számító, mindennapi higiéniás termékekkel kell megtölteni, olyanokkal, amelyeknek akár maga az adományozó is örülne.

A könnyebb eligazodásért a szervezők egy részletes listát is közzétettek a nemluxustaska.hu weboldalon arról, mi az, amit tovább tudnak ajándékozni, s mi a tiltólistás termék. Létfontosságú elemként elfogadott – a teljesség igénye nélkül – a fogkefe, fogkrém, a szappan, tusfürdő és a sampon, a menstruációval kapcsolatos eszközök közül pedig a szárnyas betét. A tampon, a mosható betét, valamint az intim tölcsér higiéniai okok miatt tiltólistás. A nem-luxusban luxusterméknek számít – és szintén a táskába kerülhet – a papírzsebkendő, hajgumi, dezodor, vécépapír és a papucs is. Azonban a csomagból javallott kihagyni a tiszta bugyit és zoknit – a méretproblémák miatt –, az éles kést és a borotvát – ezek balesetveszélyes eszközök –, illetve az élelmiszert, a ruhaneműt és bármiféle gyógyszert. Szintén előírás, hogy a táskába pakolt tárgyak bontatlanok legyenek, ezáltal biztosítva a megfelelő higiéniát!

Nőként el tudja képzelni a mindennapjait fogkefe, fogkrém, tusfürdő vagy éppen betét nélkül?
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nos, most már mindent tud arról, mit tartalmazhat a táska, s hogy miért jó ez a fajta támogatás. Fejér megyében egy hivatalos gyűjtőpont működik – a székesfehérvári Távirda u. 25. szám alatt található optika –, a gondosan összeállított csomagot itt adhatják le. A szervezők munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai segítik, ők a nehéz körülmények között lévő nők felkutatásában töltenek be hatalmas szerepet. Cserta Szandrától tudjuk, a krízisközpontokon kívül helyi szervezetek – anyaotthonok, kisebb egyesületek – is fogadói lehetnek ezeknek a csomagoknak. Tavaly Székesfehérváron például két ilyen „szervezet” is kapott táskákat.

Aki pedig rászorulóként kér, az kap, a kampány kiötlői nem zárkóznak el a megkeresésektől. A csomagok jellemzően a régión belül maradnak, tehát a Fehérváron összegyűlt táskák a városban vagy a környékbeli településeken találják meg új gazdáikat.

S ha már az előző alkalomról szó esett, az is kiemelendő, hogy a múlt évben Fejér megyeszékhelye a vidéki városok között kiemelkedően teljesített: a kampány idején nagyságrendileg nyolcszáz táska gyűlt össze itt, ami dobogós helyet jelentett az egykori koronázóvárosnak. Reméljük, Fejér megye idén is hasonlóan jól szerepel!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában