Koronavírus Fejérben

2020.03.30. 07:10

Módosulnak a körzethatárok és a beiratkozás is eltérő lesz a megszokottól Fehérváron

A leendő első osztályosok beíratása néhány héten belül aktuális lesz. Legfrissebb információk szerint rendhagyó módon, online lehet beiratkozni az óvodákba és az általános iskolákba.

Héjj Vivien

Április 6-án kezdődik az általános iskolai beiratkozás, idén rendhagyó módon, elektronikusan

Fotó: FMH-archív

Minden szülő és leendő kis­diák életében mérföldkő, amikor megkezdődnek az iskolás évek. Az általános iskolai beiratkozások rendszerint áprilisban esedékesek, ez idén sem lesz másként, csupán az eljárás módja változik: április 28-ig automatikusan, hivatalból eljárva felvesznek minden körzetes gyermeket, akiket addig a szüleik nem írattak be esetleg más, körzeten kívüli iskolába.

Fehérváron a következő tanévtől kezdve több intézmény körzethatára módosul. Ezeket is összeszedtük.

A Hübner András utca a Székesfehérvári István Király Általános Iskolától átkerül a Székesfehérvári Vasvári Pál Általános Iskola körzetéhez. A megyeszékhely Öreghegy városrésze – a Béla út, Nagyszombati út, Fiskális út és Budai út által határolt terület – a Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola beiskolázási körzetévé válik. Azonban a teljes Fiskális út a Hétvezér Általános Iskola körzetéhez fog tartozni szeptembertől.

A szülőknek lehetőségük van körzeten kívüli iskolába íratni gyermeküket, ám az iskola nem köteles fogadni a tanulót. Ha a gyermeket a körzeten kívüli iskola elutasítja, a szülő a gyermekét a döntés véglegessé válását követő öt napon belül köteles beíratni a körzetes iskola első évfolyamára.

Megkérdeztük a Székesfehérvári Tankerületi Központot, van-e olyan iskola a megyeszékhelyen, amelyik kiemelten népszerű a szülők, illetve a tanulók körében. Kérdésünkre Török Szabolcs, a Tankerületi Központ igazgatója az alábbi választ adta: „Általánosan elmondhatjuk, hogy minden intézményünk népszerű, mert a Székesfehérvári Tankerületi Központ valamennyi iskolájában elhivatott pedagógusok foglalkoznak a tanulókkal, és minden iskolának van olyan sajátossága, melyet a szülők kimondottan kedvelnek.”

Április 6-án kezdődik az általános iskolai beiratkozás, idén rendhagyó módon, elektronikusan
Fotó: FMH-archív

A Székesfehérvári Tankerületi Központhoz tartozó iskolákban mintegy 2000 első osztályos tanuló kezdi meg a tanulmányait szeptemberben, közülük 950 nebuló fog valamelyik fehérvári intézmény padjában ülni.

A beiratkozáskor szükség lesz a gyermek nevére kiállított személyazonosságot igazoló hatósági igazolványokra. A személyes adatok felvételén túl a szülőnek nyilatkoznia kell az étkeztetésről, illetve arról, hogy gyermeke hit- és erkölcstan vagy etika tantárgyat szeretne tanulni.

Idén személyes kontaktus nélkül valósulnak meg az óvodai és az általános iskolai beiratkozások. A szülők e-mail­ben, telefonon, illetve a KRÉTA rendszeren keresztül jelezhetik gyermekük beiratkozási szándékát.

A körzeten kívüli iskolákba április 24-éig lehet jelentkezni, a körzetesekbe pedig április 28-áig hivatalból eljárva felveszik azokat a diákokat, akik a lakcímük alapján az adott körzetben laknak. Az Oktatási Hivatal már minden iskolának megküldte a körzetileg hozzájuk tartozó gyermekek adatait. Az óvodák esetében a nem körzetes intézményekbe április 2. és április 20. között lehet beiratkozni, április 21-én a körzetes intézmények hivatalból, automatikusan felveszik azokat a gyermekeket, akik más intézménybe nem jelentkeztek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában