Koronavírus Fejérben

2020.04.01. 07:20

Fűrész Éva a szájmaszkok helyes használatába avatja be a megyeieket

Egy maszkokat is előállító, Fehérvárhoz közeli varroda csoportvezetőjét, Fűrész Évát kérdeztük a maszkok tisztításáról.

FMH

A vasalásra most nem a fess megjelenés miatt van szükség

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A papír szájmaszk maximális hordási ideje 3-4 óra, ezt követően el kell dobni, tisztítani, fertőtleníteni nem lehet. Kényelmes és könnyű viselet, csak használni kell, és ha letelik az idő, akkor cserélni. Ezzel párhuzamosan meglehetősen költséges és sok szemetet termelünk vele, vagyis termelnénk, mert a legtöbb bolt polcáról eltűnt ez a termék.

Azonban ettől függetlenül a papírból készült verzióra is igaz az, ami az összes többire: levételkor össze kell hajtani, méghozzá úgy, hogy a maszk külső felületével ne érintkezzen a kezünk.

A textil és a nem szőtt anyagból készült maszkok esetében is él a négyórás hordási idő, ha másért nem, hát azért, mert a kilehelt párától átnedvesedik, és akkor már nem nyújt védelmet. Ha szakszerűen, a külső felület érintése nélkül levettük, akkor mosószeres vízben alaposan ki kell mosni, akár kézzel akár géppel, de fontos, hogy meleg vízzel és zsíroldó hatású mosószerrel tegyük, mert így feloldódik a vírus külső lipid rétege, ami védi az organizmust. Nem kell túl forró víz, sőt kifejezetten kerülni kell a magas hőmérsékletet, ugyanis a textília bírja azt és talán még a színe is megmarad, de a gumiszalagok nagyon rosszul reagálnak a magas hőre, vagy csak deformálódnak, vagy akár elvesztik rugalmasságukat is.

A vasalásra most nem a fess megjelenés miatt van szükség
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A közkedvelt fertőtlenítőszereket, az erősen klóros tisztítókat a textilmaszkok esetében nem alkalmazhatjuk, mert ezek a szerek roncsolhatják a szöveteket és ha ez nem volna elég, kiveszik a textilek színét is. Foltos, fakó vagy akár egészen valószínűtlen árnyalatokat adva a szánkat és orrunkat védő maszknak. Márpedig bármilyen lehetetlennek tűnt ez először számunkra is, a maszkok színének igenis van jelentősége. A fiatalok felveszik a feketét, de a középkorú és idősebb urak kifejezetten elutasítják a feketét vagy a sötétkéket és helyette inkább világos zöldet vagy napsárgát választanak.

Ha már megvan a kiválasztott anyag, és szín és már kimostuk, akkor jön talán a legfontosabb rész, ez pedig a kötelező vasalás. Erre a csoportvezető azt mondta, hogy mind a két felét vasaljuk le, alaposan. A ráncolt részt nem kell szétnyitni, de a visszáját éppúgy le kell vasalni, mint a színét. A vasaló forróságára a legtöbb gumi azonnal reagál, szóval csak a textilt vasaljuk, a gumihurkokat ne!

Ha valaki nem bízik a mosószerekben, a vasalóban, akkor az még mindig támaszkodhat az alkohol pozitív hatásaira. A patikából kell beszerezni tiszta alkoholt és abban egy kisebb tál segítségével áztassuk be a maszkot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában