Tömegesen pusztulnak el a halak

2020.07.02. 07:05

Több olvasónk is megkereste lapunkat: gond van a Nádor-csatornánál

Partra vetett haltetemek borzolják a kedélyeket Szabadbattyánban. Kisebb utánajárást követően kiderült: nem csak ez az egy település érintett a problémában.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Olvasói megkeresések után kezdtünk nyomozásba: mi történik a Nádor-csatornánál?

B. János szabadbattyáni lakos rendszeresen horgászik a területen, engedéllyel. Azt, hogy döglött halak jelentek meg a víz felszínén, már hétfőn érzékelte, elenyésző számban. Miután másnap – vagyis kedden – visszatért a helyszínre, nem hitt a szemének: kétméterenként feküdtek egymástól a sásban, nádasban vagy a parton, a víz felszínén a haltetemek. Észrevételét azonnal jelentette a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége (Hofesz) vezetőségének. Szerinte több ezer kilogramm elhullott halról beszélhetünk, úgy tudja, Pétfürdő környékén nitrogén kerülhetett a vízbe, ez okozta az állatok vesztét.

Egy igen termetes hal teteme a sok közül Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A problémáról megkeresésünkkor Szabó Ildikó szabadbattyáni polgármester is tudott, ám ő a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz, az illetékes szervhez irányított bennünket. Itt megtudtuk: ugyan az igazgatóság munkatársai is vizsgálódnak az ügyben, nem ők a célszervezet. A katasztrófavédelmi igazgatóság látja el a hatósági feladatokat az ehhez hasonló bejelentéseknél; mellettük a Hofesz vezetősége az, amelyik a témában érdekelt, ők is tettek bejelentést.

Így következő utunk Nagy Attilához, a Hofesz társadalmi elnökéhez vezetett.

Megtudtuk: ők kedden Tácig járták be a csatornát, jelenleg a probléma forrásának felderítésén s persze annak megszüntetésén dolgoznak. Noha tényeket egyelőre nem közölhettek – hiszen a felderítés még folyamatban van –, elképzelhető, hogy a szennyezés a Séd pataktól, a szomszédos ipari környezetből érkezett, de az is lehetséges, hogy a hirtelen lezúduló eső mosott be méreganyagokat a vízbe a frissen műtrágyázott földekről. A Hofesz szakemberei mindennap kilátogatnak a helyszínre, monitorozzák a vizet, a döglött halakat igyekeznek eltávolítani. A szennyezés mértéke egyelőre nem ismert – s bizonyos része látens is, hiszen csak a „felszíni dögök” képezik a statisztika részét, a víz tetejére fel nem emelkedett vagy a víz aljára visszasüllyedt „fenékdögökkel” nem tudnak mit kezdeni. Az biztos: a csatorna hosszú szakaszon szennyezetté vált, valószínűleg sok halfaj pusztult el, nagy mennyiségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában