Fontos a helyi hagyományok megőrzése

2020.08.21. 14:00

Rozskovászos is sült – Csodás kenyerek születtek az összefogás kemencéjében Csákváron

A kenyérsütés ősi tevékenység, s a kenyérnek különleges jelentősége van. Ezt augusztus 20. táján nem is kell különösképpen magyarázni. S hogy a tudás és a hagyomány se vesszen el, a Vaskapu Hagyományőrző Egyesület évek óta meghirdeti a maga kenyérsütő programját. Csodás környezetben épített kemencében sülhetnek a cipók.

Borsányi Bea

Cservenkáné Szilvia, Györök Béla és Varga Zsigmond kitett magáért, finom kenyerek készültek a csodás kemncében

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kisváros református óvodájába járó gyerekek szerda délelőtt első alkalommal dagaszthatták a vájlingban előkészített tésztát, amelyből aztán némi segítséggel perecet hajtottak, s pirosra sült, ropogós végeredményt kaptak.

Délután viszont azokat a felnőtteket, családokat várták, akik a saját maguk által előkészített tésztát dagasztották, kelesztették, majd tolták a forró kemencébe, amelyet úgy nyolc éve építettek közös összefogással az egyesület tagjai. Az építmény fölé aztán tető is került az évek során, majd elé sátort is húztak, ezzel is növelve a hely komfortfokozatát. Ez szerdán különösen hasznosnak bizonyult, hiszen délután hatalmas eső zúdult a közeli Csákvárra, ám a Vaskapura szerencsére csak jóval szerényebb zivatar csapott le.

Cservenkáné Szilvia, Györök Béla és Varga Zsigmond kitett magáért, finom kenyerek készültek a csodás kemncében
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Cservenka Gézáné a kenyérsütés részleteibe is beavatott minket. Kiderült, az igazi kovászos kenyér három napig készül. Ő évek óta magkovászszal süti, vagyis a kenyértésztából mindig kivesz egy darabot, amit kiszárítva egy befőttesüvegben tárol a következő kenyérsütésig. Kiss László, az egyesület tagja, a sütés-főzés mestere azt is elárulta, a kemencét mindig a készülő kenyér méretének megfelelően kell felfűteni, nagyjából 180–240 fokosnak kell lennie. Nem többnek, különben a tészta külseje megég, miközben belül nyers marad.

A kovászos kenyér sütése nagy divat manapság, bár sokan tartanak tőle, mert „macerás”. Kiss László viszont azt mondja, nem kell tőle félni, csak bele kell kezdeni és sikerélménye lesz az embernek. A jó kovászos kenyér pedig sokkal egészségesebb, mint az egyéb módokon és adalékanyagokkal készülő társai.

Hegyesi Anita rozskovászos kenyértésztát hozott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Na, de vissza a hagyományokhoz. Hegyesi Anita rozskovászos kenyértésztát hozott, amelyet formás kerámiatálban kelesztett a meleg kemence tetején. Először jött el Vaskapusra a közös kenyérsütésre. „Fontosak tartom a helyi hagyományok megőrzését és továbbadását, ám ha nem veszünk részt benne és nem élünk például az ilyen lehetőségekkel, akkor elveszhetnek” – mondta a gyermekeivel érkezett anyuka.

A kenyér mellett hús is sült a kemencében, így a nap végén meg is szegték a friss cipókat, s kellemes beszélgetés közben folyt a kóstolás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában