A pákozdi katonai emlékpark továbbra is várja látogatóit

2020.09.22. 11:30

Lövészárkot építenek újjá Pákozdon

A napokban újraépítik azt a több mint százméteres lövészárkot, amely méltó módon őrzi azok emlékét, akik mindenkor, de legfőképpen a két világégés során áldozták életüket hazánk és a magyarság védelmében.

Tihanyi Tamás

Szentesi és székesfehérvári katonák közreműködésével építik újjá, illetve formálják ismét a közönség számára is bejárhatóvá az egykori lövészárokrendszer első és második világháborús szakaszait

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely évtizedeken át „csupán” az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik győztes csatájának felidézését szolgálta a terület fölé magasodó obeliszk által. Mára azonban szinte minden katonaerényünkkel szembesülhet az a látogató, akit érdekel a hadtörténet, mindaz, ami megmaradásunk záloga lett máig. Háborúk, forradalmak, békefenntartó műveletek tárgyi emlékei övezik, színesítik az emlékparkot, melyhez fogható ma már nincs még egy hazánkban

Nem csupán negyvennyolcban dúlt háború e vidéken. Bár a pákozdi katonai emlékparkban sok első világháborús emlék szembesíti a közönséget a nagyapák múltjával, azt kevesebben tudják, hogy 1944 decemberében itt ütköztek meg az országba törő szovjet-orosz csapatok a magyar-német védősereggel. A Margit-vonal egyik, 154 méteres lövészárka éppen a mai emlékhely területén húzódott. A Margit-vonal az akkori védelem legfontosabb, előre kiépített eleme volt a Kárpát-medencében. A 220 kilométer hosszú terepszakaszon önálló támpontokból álló, három védőövet magába foglaló állásrendszer egyik elemét láthatja az, aki Pákozdra látogat. Az árok első szakaszában egy Schwarzlose típusú géppuska makettje fogadja a második világháború iránt érdeklődő nézelődőt, majd kissé később egy 81 milliméteres aknavető állását alakították ki.

Szentesi és székesfehérvári katonák közreműködésével építik újjá, illetve formálják ismét a közönség számára is bejárhatóvá az egykori lövészárokrendszer első és második világháborús szakaszait
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Kitűnő ötletnek bizonyult annak idején, hogy a közönség számára is bejárhatóvá formáltuk az egykori árkokat, ám az idő eltelt, az eső és a szél lassan, de biztosan megrongálta az erődítést. Ezért határoztuk el, hogy újraépítjük a lövészárkokat – mondta Oláh László szakmai igazgató, aki elkísért a helyszínre.

A munkálatokat fehérvári és szentesi katonák végezték eddig, s végzik ezekben a napokban is. Az árokrendszer első szakasza az első, míg a további részek a második világháborút idézik fel. Épül beton óvóhely is, megjavítják az oldalfalakat, mélyítik a meglévő árkokat, majd megteremtik annak a lehetőségét, hogy idővel technikai eszközökkel, például hangszórókkal és különleges világítással növeljék a látogatók élményét.

 

Az emlékpark egyébként igyekszik mindent megtenni látogatói biztonsága érdekében. Ezen a hétvégén, szeptember 26-án bajtársi találkozót szerveznek, amelynek apropója a magyar műszaki kontingens megalapításának 25. évfordulója lesz.

Ők voltak azok, akik a délszláv háború idején annyi dicsőséget szereztek helytállásukkal hazánknak. Aztán szeptember 27-től 29-ig rendezik meg a Honvédfesztivált, s bár a járvány ebben az esetben is sok mindent felülír, az esemény méltónak mutatkozik mindazok számára, akik az ősz egy napját tartalmas, katonai múltidézéssel kívánják eltölteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában