Szeptember 16-22

2020.09.15. 07:40

Mobilitási Hét – A kampány célja a környezetbarát közlekedés előnyeinek kidomborítása is

Szeptember 16-án kezdődik, s szeptember 22-éig tart a 2020. évi Európai Mobilitási Hét. Mottója: „Klímabarát közlekedés mindenkiért”.

Majer Tamás

Kedvtelésből is érdemes kerékpárra pattanni, s nemcsak ezen a héten!

Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

A kampány célja – ahogy az emh.kormany.hu címen is olvasható – a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

– Az idei év mottója: „Klímabarát közlekedés mindenkiért”. Ez tükrözi azt a nagyszabású európai tervet, amely kontinensünket 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni, és amely az Európai Zöld Megállapodás fontos eleme. A téma ezenfelül nagy hangsúlyt fektet a kibocsátásmentes közlekedés hozzáférhetőségére és a minden európai polgárt bevonó keretelvek kidolgozására – olvasható a honlapon.

Az Európai Mobilitási Hét, illetve a szeptember 22-ei Autómentes Nap általános céljai között van a társadalom környezettudatosságának erősítése, a folyamatosan növekvő autóforgalom okozta környezeti és városképi problémákra való reflektálás, a fenntartható, a környezetbarát és egyszersmind emberbarát városi közlekedés előnyeinek kidomborítása, úgy is mint a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés népszerűsítése.

A kampány hosszú távú, így aztán visszatérő céljai közé tartozik, hogy rávegye az autóval iskolába, munkába, kirándulni járó embereket arra, hogy utazásaikat más, alternatív közlekedési eszközöket, módokat igénybe véve tegyék meg.

Kedvtelésből is érdemes kerékpárra pattanni, s nemcsak ezen a héten!
Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

– Tegyél egy próbát kerékpárral, netalán gyalog, vagy közösségi közlekedéssel érd el úti célodat, és fedezd fel újra a településed szépségeit! A dugóban ülve nem lehet levezetni a napi feszültséget, miért ne éreznéd jobban magad? Kellemes autómentes közlekedést kívánunk! – olvasható az Európai Mobilitási Hét és Autómentes Nap közösségi oldalán.

Úgy tűnik, hogy mint annyi más programnak, az Európai Mobilitási Hétnek is kárára van a vírusjárvány. Amíg 2019-ben 292 magyarországi település vett részt a programokban hivatalosan, addig idén eddig kevesebb mint 30 település jelentkezett. Ez persze még emelkedhet, illetve hivatalos regisztráció nélkül, sőt akár csak kedvtelésből is bárki kerékpárra pattanhat, vagy használhatja a mindig kéznél lévő, a lekésni lehetetlen lábbuszát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában