Szárnyasvad-elhozás, kajtatás nádban, cserkelés és vezetékmunka vércsapán

2020.10.19. 14:00

Ötödik alkalommal rendezték meg az Országos CACT Vizsla Főversenyt Soponyán

A vadászkutyáknak és gazdáiknak tradicionális mezei, vízi és erdei feladatokat kellett megoldaniuk.

V. Varga József

„Partraszállás” vadkacsával a szájban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

Az Országos Vizsla Főverseny hagyományai 1972-re nyúlnak vissza, újkori megrendezését a vizslafajták tartásának és vadászatra való kiképzésének, használatának ösztönzésére, legfőképpen a hagyományos vizslás vadászat sokszínűségének és kultúrájának népszerűsítésére vállalták fel a szakmai szervezetek.

Vizslaverseny a soponyai ökocentrumban

A verseny fővédnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke a döntőre kiadott katalógus köszöntőjében örömmel számolt be arról, hogy egy évvel a 2021-es, hazai rendezésű Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás előtt megalakult a Magyar Vizslák Világszövetsége. A világszervezet megalakításának célja a rövidszőrű és drótszőrű magyar vizslák népszerűsítése a világban, továbbá az alapvető célokkal egyetértő közösségek összefogása, és a magyar vizsla képességeinek bemutatása. A szombat délelőtti ünnepélyes megnyitón köszöntőt mondott Kovács Zoltán, a jövő évi Egy a Természettel Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa, Sándor Gyula, az Országos Magyar Vadászkamara kinológiai szakbizottságának elnöke, Korózs András, a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége elnöke és Varga Gábor, a térség ország­gyűlési képviselője.

„Partraszállás” vadkacsával a szájban Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Amint megtudtuk: a főversenyt területi válogatók előzik meg, ahonnan három-három kutya jut be az alföldi és a dunántúli elődöntőbe, ahonnan pedig végezetül nyolc-nyolc vizsla veszt részt a soponyai rendezvényen. Az országos mindenes vizslaverseny a jószágok munkájának valamennyi területét felöleli – hangsúlyozta a munkafeladatok megkezdése előtt Nyúl András vezetőbíró.

Az Országos Vizsla Főverseny hagyományai 1972-re nyúlnak vissza,
a Magyar Vizslák Világszövetsége pedig nemrég alakult Fotó: FG / FMH

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában