civil kurázsi

2021.02.25. 07:30

Fejér megyei fiatalok is elnyerhetik az új díjat

Bicske Város Önkormányzata is közzétette a Svéd Nagykövetség felhívását az Ungt Kurage díjra történő jelölés lehetőségéről.

FMH

Világszerte lehet pályázni Fotó: nagykövetség

Az Ungt Kurage egy újonnan alapított díj olyan fiatalok számára, akik valamilyen helyzetben civil kurázsiról tettek tanúbizonyságot, és így a maguk eszközeivel lényeges változást értek el mindennapjaik során. Az idei évben a Svéd Intézet támogatásával világszerte számos más országban is elindul ez a kezdeményezés.

Világszerte lehet pályázni
Fotó: nagykövetség

Civil kurázsiról tanúbizonyságot tenni annyit jelent, hogy kiállunk a véleményünkért vagy aktívan cselekszünk, olyan helyzetben is, amikor ez ránk nézve személyes kockázatot hordoz. Ilyen például egy bajbajutott megsegítése, vagy ellenvéleményünk kifejezése olyan helyzetben, amikor senki más nem mer szót emelni. A civil kurázsi nem azonos a kedvességgel vagy a jó szándékú segítőkészséggel. Lényege, hogy a következményekre való tekintet nélkül cselekszünk azért, amit helyesnek érzünk. Az Ungt Kurage díjat 13 és 20 év közötti magyar fiatalok is kiérdemelhetik. A jelöléseket Svédország Nagykövetsége és a Raoul Wallenberg emberség háza baráti körének tagjaiból álló zsűri értékeli. A legjobb magyar pályázatok továbbjuthatnak a nemzetközi Young Courage Award díjra is.

Bárki nevezhet egy űrlapon, amin többek között legfeljebb 200 szóban kell leírni, hogy az adott személy hogyan bizonyította civil kurázsiját. A jelöléseket a [email protected] e-mail címen április 11-ig lehet benyújtani. Az űrlapot a svéd nagykövetség honlapjáról lehet letölteni, amit legkönnyebben akkor találnak meg, ha az oldal keresőjébe beírják: Ungt Kurage.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában