Frissen Fejérből

2021.10.28. 14:00

Talán elszámolhatták? Olvasónk 100 ezer forint nyugdíjat kap, szerinte több jár

Bízva a nyilvánosság erejében lapunkat nemrég egy olvasónk azzal a hírrel kereste meg, miszerint a megállapított nyugdíjösszegét elszámolták, tévesen állapították meg.

Déri Brenda

Az a hatvanezer forint különbség nagyon sokat számít

Fotó: shutterstock

Szerződések és papírok tömkelege fogadott, amikor Deák Lászlónéval találkoztam nemrég. A hölgy hosszú próbálkozások után, végső elkeseredettségében fordult hozzánk segítségért. Felkészülten érkezett, történetét hallgatva szinte minden egyes gondolatmenethez mutatott egy-egy iratot. Hónapok óta próbálja elintézni, hogy hozzájusson ahhoz a nyugdíjösszeghez, ami állítása szerint jogszerűen járna neki. Sérelmének oka, hogy jóval alacsonyabb nyugdíjat állapítottak meg neki, mint kellett volna. Idén kezdett el foglalkozni az ezzel járó intézkedésekkel, papírmunkákkal, majd június elsejével folyósították is az összeget, ami – állítja – 60 ezer forinttal kevesebb.

– Nagyon el vagyok keseredve, már mindenkivel próbáltam felvenni a kapcsolatot, akivel tudtam. Százezer forintot kapok nyugdíjként, ami, valljuk be, ma már szinte semmi, ebből kellene eltartanom a kertes házamat, fedeznem a gyógyszereimet, az ellátásomat, a számlákat. Ez lehetetlen. Ennek az összegnek a megállapítása pedig, úgy gondolom, hogy abszurd, ugyanis nem a főállásomból számolták ki, hanem a mellékállásomból. Persze megkerestem az illetékes szerveket, akiktől azt a választ kaptam, hogy nem történt hiba, jól van ez így. Majd felkerestem egy nyugdíjszakértőt is, aki átnézve a papírjaimat jogosnak találta a felháborodottságomat. A segítségével számoltuk ki, mennyit kellene kapnom: 160 ezer forintra jött ki, ami szintén nem rengeteg pénz, de ennyi járna, hiszen mégiscsak végigdolgoztam az életemet, egyszerre több helyen, mint ahogy közvetlen a nyugdíjazásom előtt is – mondja Deák Lászlóné, már-már könnyekkel küszködve.

Az a hatvanezer forint különbség nagyon sokat számít
Fotó: shutterstock

Ennek okán mi is felkerestünk egy nyugdíjszakértőt, aki, habár látatlanban, szerződések átolvasása nélkül nem tudott túl sok konkrétummal szolgálni, annyit elmondott, hogy az ügy első hangzásra speciálisnak tűnik, ezért mindenképpen indokolt lenne egy nyugdíjra szakosodott jogászhoz fordulni, akivel, ha úgy ítéli meg, hogy jogos az összeg, perre kell menni. A rendszerváltás utáni időkben gyakori jelenség volt, hogy a cégek sok esetben nem álltak munkaszerződésben a dolgozóikkal, így téves összegek kerültek nyugdíjfolyósításra, amikor annak eljött az ideje.

A fentiek mellett a hölgy elmesélte, az évek során munkavégzés közben többször megsérült, de mivel legtöbbször két munkahelyen dolgozott egyszerre, így csak az egyik helyen tudott elmenni táppénzre, míg a másikon sérülten dolgozott. Azóta több egészségügyi vizsgálaton is részt vett, ahol elmondása szerint olyan mértékű rokkantságot állapítottak meg, hogy a leletei szerint jogosult lenne fogyatékossági támogatásra – azonban ezt sem kapta meg…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában