Főleg fiatalokat szólítottak meg

2022.04.13. 09:30

A bűnmegelőzés napját tartották Fejérben

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács 2011. április 12-én alakult, ezt a napot 2019 óta a bűnmegelőzés napjaként ünnepeljük. Kedden országszerte, így Fejér megyében is több, bűnmegelőzéssel kapcsolatos programot szerveztek.

Borsányi Bea

A bűnmegelőzés kövét virágokkal ültették körbe az óvodások

Forrás: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A megyében mind a hat rendőrkapitányság bekapcsolódott a programba, így a megyeszékhely mellett Dunaújvárosban, Móron, Sárbogárdon, Bicskén és Gárdonyban is várták az érdeklődőket.

 

Székesfehérváron három helyszínen rendeztek programokat. Reggel elsőként a bűnmegelőzési kiállítás nyílt meg a Jancsár utcai Bűnmegelőzési Központban, ahol felavatták a bűnmegelőzés kis kövét is, amit az óvodások árvácskákkal ültettek körbe. Az utcai járókelőknek is jutott érdekesség: táblákon olvashattak elhíresült magyar bűnözőkről, illetve bűnesetekről Rózsa Sándortól kezdve a tiszazugi méregkeverő asszonyok történetén és a móri bankrabláson át a Viszkisig bezárólag. Délután előadást is tartottak, a kora este kezdődő Bűnmegelőzés éjszakáján pedig a nagyobbaknak és felnőtteknek szóló játékok mellett prevenciós filmekkel vártak mindenkit a Városház téren.

 

Gárdonyban is elsősorban a gyerekekre gondoltak a délutáni programok szervezésével, amelyek között szerepelt például mentőkutya-bemutató, de volt a helyszínen tűzoltóautó is, és menhelyi kisállatokkal, sőt hüllőkkel is találkozhattak a kisdiákok. Nem véletlen, hiszen az ifjúság, illetve az ifjúságvédelmi programok – így a DADA és az Ellenszer – hangsúlyos szerepet kapnak Fejér megyében, s talán kevésbé közismert tény, hogy az országos Ovi-Zsaru programot a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság indította el 2010-ben.

 

A bűnmegelőzés széles körre terjed ki, ide tartozik a környezetvédelem, a cyberbullying, az áldozatvédelem, a kiberbűnözés, a ma sokat hallott adathalászat, a gyermek- és családvédelem, a zaklatás és a betörés is. A téma kapcsán Vörös Ferencné rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője arra is felhívta a figyelmet: sok vagyonvédelmi bűncselekményt meg tudunk előzni azzal, ha nem teremtünk alkalmat, például nem hagyunk táskát az autóban. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában